Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Leziz Muş sofrası

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Muş'tayız. Birbirinden zengin mutfaklara sahip olan ülkemizin her ilinde olduğu gibi Muş'un da kendine özgü lezzetleri var. Hayvancılığın gelişmiş olmasından dolayı et yemeklerinin yeri ayrı. Bol baharatların kullanıldığı et yemekleri, gelen ziyaretçileri adeta lezzet yolculuğuna davet ediyor. Et yemeklerinin yanı sıra Muş Dağları'nda yetişen otlar da Muş mutfağında önemli bir yer tutuyor.



TETER HELVASI
MALZEMELER
5 dilim esmer köy ekmeği
2 su bardağı pekmez
1 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
SERVİSİ İÇİN:
1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içi
3 yemek kaşığı kaymak
YAPILIŞI: 5 dilim esmer köy ekmeğini, büyüklüklerine göre üç ya da dört eşit parçaya bölün ve ısıya dayanıklı bir fırın kabına dizin. 2 su bardağı pekmez, 1 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı tereyağını sırasıyla geniş tabanlı bir tencereye aktarın. Tereyağı eriyene kadar orta ateşte kaynatın. Kaynattığınız pekmezi, fırın kabına yerleştirdiğimiz ekmek dilimlerinin üzerine gezdirin. Servis etmeden önce 1/2 su bardağı ince çekilmiş fındık içini serpiştirin. Servis tabağına aldığınız ekmek dilimlerini kaymakla süsleyerek bekletmeden servis edin.



HAFTA DİREĞİ
MALZEMELER

1 kg. yağsız kıyma
750 gr. ince bulgur
1 kg. kuru soğan
250 gr. yağlı kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Kıyma, yumurta ve tuz yoğurulur. Daha sonra bulgur ilave edilir ve özleşene kadar yoğurulur. Soğanlar küçük bir şekilde doğranır ve kıyma ile suyunu çekene kadar tereyağı ile kavrulur. Daha sonra baharatlar ilave edilir ve soğumaya bırakılır. Ceviz büyüklüğünde ince bir şekilde açılır, iç harcı ilave edilerek kapatılır. 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile kaynar suya köfteler atılır. Tuzlu suda 20-30 dakika pişirildikten sonra tabaklara konulur. Üzerine tereyağı dökülerek servis yapılır.



FESELLİ BÖREĞİ
MALZEMELER

HAMURU İÇİN:
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı (silme) tuz
1 şişe soda
1-2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağından 1 parmak eksik ılık süt
Aldığı kadar un
İÇ HARÇ:
Kuru soğan, kıyma, tuz, baharat ya da peynir
ARASI İÇİN:
2 su bardağı sıvı yağ
1 paket margarin
YAPILIŞI: Öncelikle hamuru hazırlayın, bütün hamur malzemelerini katıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin ve üstünü örtüp dinlenmeye bırakın.
Daha sonra tavaya bir paket margarini alıp eritin, sonra soğutun. Soğuttuktan sonra donan margarinin suyunu süzün, tekrar ısıtın ve üzerine yaklaşık 2 su bardağı sıvı yağ dökün.
Dinlenmiş hamuru bezelere ayırın, harç koyacağınız bir bezeyi açtıktan sonra hiç yer kalmayacak şekilde hazırladığınız yağdan dökerek iyice yayın. Ardından harcı ekleyip yuvarlayın ve içten dışa kıvrımlı olarak tepsiye dizin.
Tepsileri yağlayın ve yerleştirin. Bir süre de bu şekilde dinlendirin, hemen fırına vermeyin, dinlenme sona erince üzerlerine yağ sürün ve elinizle baskı uygulayın. 180 derece fırına verin ve yaklaşık 30-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA