Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Hatay’dayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün dillere destan Hatay sofrasına konuk oluyoruz. Hatay 1938'de sınırlarımıza dahil olan ve toprak bütünlüğüne sonradan katılan tek şehrimiz olma özelliğini taşıyor. Roma dönemindeki adı Antioch olan Hatay'ın mutfağı, Türk mutfağının yanı sıra uluslararası bir şöhrete de sahiptir.



ŞİŞPEREK ÇORBASI


MALZEMELER
1/2 kilogram kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 adet yumurta
YOĞURT SOSU İÇİN:
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı un
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı Zeo zeytinyağı
YAĞI İÇİN:
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı nane
YAPILIŞ: Hazırlamaya ilk önce mantıdan başlayalım ve klasik mantı yapalım. Daha sonra nohut, kuşbaşı et ya da kemikli eti yaklaşık 5 su bardağı su ile düdüklüde haşlayalım. Haşlanan etli suya hazırladığımız mantı hamurlarını atıp bir iki taşım kaynatalım. Diğer yandan ayrı bir kapta 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı un, yoğurt ve zeytinyağını mikserle iyice çırpalım, kaynayan yemeğe sürekli karıştırarak ekleyelim. Daha sonra ezdiğimiz sarımsağı ilave edelim. Son olarak 4 yemek kaşığı zeytinyağında 1 tatlı kaşığı nane yakıp yemeğe ekleyelim.

HATAY USULÜ HETTÜŞ

MALZEMELER
3 dilim bayat ekmek
2 adet küçük boy kuru soğan
1 deste semizotu
2 adet domates
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı Zeo zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Galle sirke ve tuz



YAPILIŞ:
Taze olarak alınan ya da bahçeden toplanan semizotunu yıkayıp yapraklarını ayıklayalım. Üç dilim bayat ekmeği ve kabukları soyulan kuru soğanları ince ince kıyalım. Bir tabak içerisinde karıştırarak üzerinde 1 tatlı kaşığı sirkeyi gezdirelim. Domatesleri küp küp doğrayarak salata tabağına ilave edelim. Daha sonra ise semizotu yapraklarını ekleyelim. Zeytinyağı, limon suyu ve tuzu da ilave ederek karıştıralım. Salata, servise sunulmak için hazır...

MÜTEBBEL

MALZEMELER
3-4 adet köz patlıcan
1 su bardağı tahin
1-1.5 çay bardağı limon suyu
3 diş sarımsak
Tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 çay bardağı ceviz
Pul biber
Zeo zeytinyağı
YAPILIŞI: Köz patlıcanların kabuğunu soyup, muntazam bir şekilde kıydıktan sonra derin bir kapta tahinle harmanlayalım. Limon suyumuzu ilave edelim. Ardından sarımsaklarımızı sahanda dövüp ekleyelim. Son olarak tuz serpelim. Ceviz, pul biber ve zeytinyağı ile servis edelim.

HATAY USULÜ BİBERLİ EKMEK

MALZEMELER
3-4 adet soğan
250 gram kadar çökelek
5-6 yemek kaşığı biber salçası
3 çay bardağı Zeo zeytinyağı
1 bağ maydanoz
Baharat
Diyar susam
YAPILIŞ: İlk önce soğan ince ince doğranır. Robottan da geçirilebilir fakat elle doğranınca ayrı bir lezzeti olur. Karıştırma kabına soğanlar ilave edilir. Üzerlerine biber salçası eklenip iyice karıştırılır. Çökelek ilave edilip iyice ufalanıp karıştırılır. Karışımın içine baharatlar koyulup zeytinyağı ve susam ilave edilip iyice harmanlanır. Son olarak maydanozlar eklenip karıştırılır. Biber ve çökeleğin tuzu az ise damak zevkinize göre tuz ilave edilir. Daha sonra harcımız mahalle fırınına gönderilip, dilerseniz kalın dilerseniz ince pide şeklinde fırınlanır.

HUMUS

MALZEMELER
2 su bardağı Yöremce nohut (Haşlanmış, kabukları alınmış)
1.5 çay bardağı ılık su
HUMUSU İÇİN:
1 çay bardağı ılık su
4 yemek kaşığı tahin
1.5 çay kaşığı kimyon
1 tam limonun suyu
Tuz
1-2 diş sarımsak
SÜSLEMEKİIÇİN:
Kıyılmış maydanoz
Nane
Domates
Kimyon
Kırmızı pul biber
Kornişon turşu ve süs biber turşusu
Zeo zeytinyağı
YAPILIŞI: Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencerede haşlayın. Daha sonra tencerenize alıp üzerine tekrar su koyup, çatlaması ve kabukların kolay soyulması için yaklaşık 1-1.5 su bardağı sıcak suda kaynatın. Haşlanıp çatlamış nohutların kabuklarını temizleyin ve kabuksuz nohutları 1.5 çay bardağı su ile tencereye alıp ocağa koyun. Tahta kaşıkla karıştırıp, suyu çekmesini sağlayın. Tencerenin altını kapatıp, nohutlarınızı el blender'ından geçirin. Nohutlar katı bir hal alacaktır. Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip, ocağı tekrar açıp, katılaşan karışımı biraz yumuşatın. Ocaktan aldığınız püre nohutlarınıza; tahin, limon suyu, tuz ve kimyonu (İsterseniz ezilmiş sarımsak) ekleyip, blender ile iyice karışmasını sağlayın. Servis tabağınıza alıp, yaydığınız humusun üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Kimyon, pul kırmızı biber, kıyılmış maydanoz, nane, kornişon turşu ve süs biber ile süsleyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA