Gaziantep'de akşam yemeği sofrasındayız. Tabii ki ben, gastronomi alanında bir dünya markası olan Antep mutfağından inanılmaz etkilendim. Tarihi zenginliği ve coğrafi konumuyla ülkemizin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep, yemeklerinin çeşitliliği ile Türk mutfak geleneğini renklendiren özgün bir kültürel yapı ortaya koyuyor. Tarih boyunca havasını, suyunu ve toprağını sevip burayı yurt edinen insanlar; farklı diller, dinler ve etnik kökenlere sahip olsalar da ortak bir damak tadında buluşmuş ve günümüzün zengin- Gaziantep mutfak kültürünün ortaya çıkmasında pay sahibi olmuşlar. Haydi bugün Antep sofrası kurup bir güzel keyif yapalım...
CACIKLI ARAP KÖFTESİ
MALZEMELER
750 gr. süzme yoğurt
1 bağ pazı
3-4 diş sarımsak
Tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
KÖFTESİ İÇİN:
250 gr. çiğ köftelik kıyma
2 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı un
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
KIZARTMAK İÇİN:
Yarım su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI: Köftesi için; bir kaba tüm malzemeyi koyalım. Üzerine avuç içimizle az su ilave edelim ve yoğuralım. Köfte harcından minik parçalar koparıp misket şeklinde köfteler hazırlayalım. Köfteleri süzgece koyalım ve tuzlu su üzerinde haşlayalım. Pazıları temizleyip sıcak suya batırıp çıkaralım. Sonra suyunu süzelim ve ince ince doğrayalım. Sarımsakları rendeleyelim. Geniş bir kaseye sarımsakları, süzme yoğurdu koyalım ve iyice karıştıralım. İçine pazıları, tuzu, karabiberi ilave edelim ve karıştıralım. Haşlanan köfteleri tavada zeytin yağında hafif çevirelim tabağa alalım. Köfteleri çevirdiğimiz yağın içine bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edelim ve karıştıralım. Pazılı yoğurtlu karışımını servis tabağına alalım. Üzerine köfteleri dizelim. Servis ederken üzerine kırmızı biberli yağı gezdirelim.
ANTEP USULÜ ÖCCE
MALZEMELER
2 demet maydanoz
1 demet yeşil soğan
1 demet yeşil sarımsak
4 adet yumurta
6 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
KIZARTMAK İÇİN:
1.5 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Maydanoz, yeşil soğan ve sarımsağı ayıklayıp yıkıyoruz. Maydanoz sapları çok uzunsa birazını kesip atıyoruz. Maydanoz, yeşil soğan ve yeşil sarımsağı ince ince doğrayıp geniş bir kaba alıyoruz. İçine dört yumurta kırıyoruz. Baharatlarımızı, tuzumuzu ve unumuzu da katıp, karıştırıyoruz. Bir tavaya sıvı yağımızı koyuyoruz ısınınca karışımımızdan birer kaşık alıp yağda kızartıyoruz. Bir yüzü kızarınca çevirip diğer yüzünü de kızartıyoruz. Kızaran öccelerimizi tabağımıza alıyoruz.
BASTIK
MALZEMELER
5 su bardağı su
5 yemek kaşığı şeker
5 yemek kaşığı nişasta
Yarım çay bardağı pekmez
ÜZERİ İÇİN:
Ceviz
YAPILIŞI: Önce bir su bardağı ile birlikte nişastayı açıp diğer kalan suyu ekleyip tencereye koyun. Üzerine pekmez ve şekeri ilave edip karıştırarak pişirin.
Muhallebi kıvamına gelince kaselere doldurup üzerine ceviz ilave ederek servis edin.