Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün adını duyunca hemen memleketini bulacağınız, nev-i şahsına münhasır lezzetlere yer veriyorum. Antep'in meşhur nohut dürümü, Sakarya'nın meşhur Islama Köftesi ve Balıkesir' in dillere destan tatlısı Höşmerim..
MEŞHUR NOHUT DÜRÜMÜ
MALZEMELER
500 gr. haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
Pul biber
Karabiber
Kimyon
Tuz
SALATASI İÇİN:
2-3 domates
1 adet kıvırcığın yarısı
1 kırmızı soğan
Yağ
Sirke
Limon
Tuz
SARMAK İÇİN: İnce lavaş, tortilla ekmeği ya da tırnak pide
YAPILIŞI: Nohutlar haşlanır. Tavada yağ ısıtılıp biber ve domates salçası kavrulur. Salçalara, nohut ve istenilen baharatlar istenilen ölçüde eklenir. Ve bu şekilde salça ve nohut iyice birbiriyle birleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salata malzemeleri oldukça minik ve ince doğranarak bol malzemeli bol limonlu ve hafif sirkeli bir salata yapılır. Lavaş ekmeğin içerisine yaklaşık 3-4 yemek kaşığı nohutlu karışım ve bir o kadar da salata eklenir. Üzerinden yine hafif bir limon suyu geçirilip sarılır.
HÖŞMERİM
MALZEMELER
1 kg. çiğ süt
1 çay kaşığı peynir mayası
1 su bardağı irmik
3.5 su bardağı şeker
1 yumurta sarısı
YAPILIŞI: İnek memesinden çıkmış sıcaklıktaki çiğ sütün içine peynir mayasını katıyoruz. Daha sonra beş dakika bekliyoruz. İçine irmikle şekeri bir kapta karıştırıp içine katıyoruz. Yumurta sarısını da ekledikten sonra ateşe koyuyoruz. Sürekli karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca 15 dakika kaynatıp sonra servis ediyoruz.
ISLAMA KÖFTE
MALZEMELER
500 gr. köftelik kıyma
1 adet kuru soğan
3 dilim ekmek
1-1.5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı sıvı yağ
EKMEKLERİ ISLATMAK İÇİN:
12 adet dilimlenmiş bayat ekmek
1-2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 adet küp şeker
2-3 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz
SERVİS İÇİN:
Taze ya da közlenmiş 1 adet domates, sivri biber ve soğan
YAPILIŞI: Kullanacağımız ekmeğin bir gün önceden kalmış, biraz bayatlamış taş fırın ya da kara fırın ekmeği olması sonucu daha iyi yapacaktır. Köfte için; malzemeyi güzelce yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz köfte harcını iki-üç saat kadar dinlendiriyoruz. Diğer yandan et suyumuzu ısıtıyoruz, et suyunun içine bir adet küp şeker ekliyoruz. Başka bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine salçayı ilave ediyoruz ve kokusu çıkana kadar salçayı biraz kavuruyoruz. Ardından bu salçalı karışımın içine kırmızı toz biberi de ekliyoruz. İkiliyi hemen hızlıca karıştırıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz. Tavadaki salçalı biberli sosu et suyunun içine boşaltıyoruz ve hepsini güzelce karıştırıyoruz. Islama köfte haline getirmek için, dinlenmiş köfte harcını yağlı ellerimizle bir kez daha yoğuruyoruz ve yine ellerimizi yağlayarak yatsı uzun köfteler hazırlıyoruz. Ardından ekmekleri dilimliyoruz. Köfteleri elektrikli ızgarada ya da tavada pişiriyoruz. Köfteler kızarırken, ekmekleri hazırladığımız ılık haldeki biberli sos karışımına batırıp çıkarıyoruz ve ızgarada ekmekleri kızartıyoruz. Sunum aşamasında tabağımıza üç adet kızarmış ekmek yerleştiriyoruz. Ekmeklerin üzerine beş-altı köfte koyuyoruz, biber ve domatesle servis ediyoruz.