Fesleğen, mis gibi kokusuyla mutfaklarımızın baş tacı. Doğada bulunan on binlerce, hatta yüz binlerce bitkiden biri olan fesleğenin, diğer bitkiler gibi bilinçli kullanıldığında pek çok sağlık problemine faydası bulunmaktadır. Fesleğenin içeriğinde bol miktarda K vitamini, demir ve kalsiyum bulunmaktadır. Aynı zamanda yapılan incelemelerde, antioksidan özelliği de bulunduğu tespit edilmiştir. Salatalarda da kullanılan fesleğen; A vitamini, C vitamini, demir, mangenez ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Fesleğen, bu özelliklerinin yanı sıra balkonlarda ve evlerde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Bakalım ben size bugün fesleğen ile neler hazırlamışım? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TAZE FESLEĞENLİ TAVUK SOTE
MALZEMELER
400 gr. tavuk göğsü
2 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet köy biberi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Taze fesleğen
Taze kekik
Karabiber
YAPILIŞI: Öncelikle tavukları zeytinyağında pişiriyoruz. Üzerine soğan ve biber ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. Domates ve sarımsakları da ilave ediyoruz. En son yeşillikleri ve baharatı katıp 15 dakika pişiriyoruz.
PESTO SOSU YAPIMI
MALZEMELER
200 gr. fesleğen yaprağı
100 gr. çam fıstığı
100 gr. parmesan peyniri
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞ: Tüm malzemeleri blender'da karıştırıp püre haline getiriyoruz. Pesto sosu, kuru bir cam kavanoza koyup buzdolabında saklıyoruz.
PÜF NOKTASI
Sosun üzerine yarım santim kalınlığında zeytinyağı dökülürse iki haftaya kadar kullanılabilir.
FESLEĞENLİ EKMEK
MALZEMELER
15 gr. yaş maya veya 1 paket 7 gr'lık kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
300 ml. ılık su
500 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı iri kaya tuzu
6-10 adet cherry domates
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Taze fesleğen yaprakları
YAPILIŞI: Ilık suyun içine mayayı ve şekeri koyup karıştırıyoruz ve 10 dakika bekletiyoruz. Un ve tuzu geniş bir kabın içine eliyoruz. Mayalı karışımı, yağı ve suyu kabın içine ekliyoruz ve sert bir hamur elde ediyoruz; hamur pürüzsüz ve esnek bir kıvamda olmalıdır. Hamuru içi yağlanmış bir kabın içine koyuyoruz ve üzerini temiz bir bezle örtüyoruz. Hacmi iki katına çıkana dek bekletiyoruz. Hamuru yağlanmış bir fırın tepsisinin içine koyuyoruz ve 1 santim kalınlığında açarak tepsiye yayıyoruz. Domatesleri üzerine yerleştiriyoruz. Tuz ve karabiber serpiştiriyoruz. Üzerinde zeytinyağı gezdiriyoruz. 20-25 dakika pişirip fesleğen yapraklarıyla süslüyoruz.