İstanbul Boğazı ilham veren öyle bir güzelliğe sahiptir ki görüp de hayran olmayan yoktur. Bu güzelliğin korunması ve artan tehlikelerden olabildiğince arındırılması gerekiyor. Peki biz ne yapıyoruz? Her geçen gün daha da çevreye duyarsız davranıyoruz. Müsilajı ne çabuk unuttunuz! Sahil şeridinde kıyıya vuran çöplerin oluşturduğu kirlilik gözünüze çarptığında üzülmüyor musunuz? Hele ki Kuruçeşme'deki Su Ada'nın denizin ortasındaki boğazın tüm güzelliğini bozan enkazı yok mu? Yıllar önce ne olmuştu hatırlayalım...
Süreç 2017'de başladı. 2006 yılında Özhan Canaydın döneminde, Galatasaray Adası işletmeci Mehmet Koçarslan'a kiralandı. Ancak ilerleyen yıllarda hukuki sorunlar yaşanmaya başladı. Galatasaray ile işletmeci davalık oldu. 5 yıl önce ise Ada'da imara aykırı yapılaşma ile ilgili yıkım işlemi yapıldı. İBB ekipleri, 28 Mayıs 2017 tarihinde Galatasaray Adası'nın üstündeki yapılaşmanın bir kısmını yıktı. Gelelim günümüze... Sormak istiyorum, hiçbir dava boğazın eşsiz güzelliğini yıllarca bozan bir sürece sebep olabilir mi? Oldu ama olmamalı.
NİHAİ KARAR ÇIKTI
Bu kirlilik yıllardır İstanbul'umuza zarar veriyor, neden kimsenin umurunda değil diye dava sürecini araştırdım biraz. Mutlu haber! Galatasaray Adası'yla ilgili uzun süren dava, çok yakın zamanda sonuçlanmış. Galatasaray Kulübü tarafından Galatasaray Adası işletmecisine açılan davada, işletmecinin adayı tahliye etmesine karar verildi. Bunun üzerine işletmeci, kararı istinaf mahkemesine taşıdı. İstinaf mahkemesi de Galatasaray Kulübü'nü haklı buldu ve Galatasaray Adası'nın tahliye kararını onayladı. Adayla ilgili nihai karar çıkarken, sarı kırmızılı kulüp şöyle bir açıklama yapmış: "Galatasaray Adası işletmecisinin tahliyesi hususunda İstanbul 22. İcra Hukuk Mahkemesinin lehimize vermiş olduğu tahliye kararı Yargıtay'ın 1 Mart 2022 tarihli kararı ile onanmıştır. Camiamıza hayırlı olmasını dileriz. Hukukun üstünlüğünü tescilleyen, haklının er ya da geç mutlaka üstün geleceğini bir kez daha kanıtlayan bu karar, Galatasaray camiasının zaferidir. Hukuki sürecin her aşamasında emek veren tüm paydaşlarımıza teşekkürü borç biliyoruz."
Paydaşlara teşekkürü borç bilmekten öte, ben açıklamada şunu beklerdim: Yıllardır İstanbul boğazına vermiş olduğumuz zarardan ve oluşturduğumuz görüntü kirliliğinden dolayı herkesten özür dilerim!
DİJİTAL EBEVEYN BİLİNCİNİZ NE DURUMDA?
Dijital çağda ebeveyn olmak gerçekten zor. Sürekli çocukların bilinçli ve bilinçsiz dijital araç kullanımlarını takip etmek ve farkındalık sahibi olmak gerekiyor. Ne mutlu ki dijital okuryazarlık ve dijital ebeveynlik bilincinin toplum geneline yayılmasını ve çocuklarımızın bu bilinçle yetişmesini hedefleyen projeler var. Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen Geleceğin Ekranı projesi tam da böyle. Kısa sürede Türkiye'nin dört bir yanındaki öğretmen, ebeveyn ve dinleyicilere ulaştı. Proje kapsamında bugüne kadar 61 ilden yaklaşık bine yakın öğretmen ve ebeveyn, uzman akademisyenler eşliğinde düzenlenen interaktif eğitim programlarına katıldı. Eğitimlerde, hızla gelişen dijital ekosistemde ailenin rolü, dijital güvenlik araçları ve çocuklara bilinçli ekran tüketimi alışkanlıklarının küçük yaşta kazandırılması başta olmak üzere, dijital okuryazarlık kavramı farklı boyutlarıyla ele alındı. Proje için özel olarak yayınlanan Geleceğin Ekranı podcast'i ise akademisyenlerin ve farklı alanlardan uzmanların katılımıyla dijital okuryazarlık ve ebeveynlik bilincinin daha da yaygınlaştırılmasında önemli rol üstlendi.
HEYKELLER SAVAŞTAN KUM TORBALARIYLA KORUNUYOR
Savaşta meydanlardaki birçok heykele zarar gelmesin diye eserler, kum torbalarıyla kaplandı. Örneğin tarihi Richelieu Heykeli onlardan biri. Karadeniz sahilindeki Odessa'da da olası bir saldırıya karşı hazırlıklar devam ediyor. Bölgedeki Ukraynalılar, Rus işgaline karşı kum torbaları ve demirlerle barikat oluşturmaya devam ederken çekilen bir fotoğraf, Odessa halkının sanata ve kültüre verdiği önemi gözler önüne serdi. İnanılmaz bir görüntü gerçekten... Bir ülke sanatına, heykeline savaşta bile ne denli sahip çıkıyor, görün. Odessa'nın merkezindeki ünlü Primorsky Bulvarı'nda bulunan bu ünlü heykel Dük Richelieu'yu tasvir ediyor. Turistlerin uğrak noktası olan heykeldeki Richelieu, bir dönem Odessa Belediye Başkanı olarak görev yapmıştı.