Çağımızın hastalığı WhatsApp bağımlılığı kimse kabul etmese de toplumun büyük bir kısmında etkili. Bu bağımlılığın zamanımızın büyük bir çoğunluğunu aldığı bir gerçek ancak bu mecra aracılığıyla iş, eş dost sohbetleri olduğu sürece bu durumdan kopmak da pek mümkün gözükmüyor.
Bu bağımlılık kapsamında son dönemin en modern hastalığıyla da tanıştık, bir kişinin online olup olmadığını takip etme hastalığı. Üstelik bunun uygulaması da var. Mesela bir arkadaşım bu uygulamayı sevgilisinde uyguluyor, öteki eşinde... Bilmiyorsanız siz de hemen bakın; merak ettiğiniz kişiyle ilgili 'online oldu mu olmadı mı, ne kadar online kaldı acaba?' diye size rapor veren uygulamanın adı Waradar, bir diğeri ise Wona. Bu uygulamalar size bir nevi çevrim içi analizi sunuyor. Bu uygulama gerçekten dahiyane ancak takip de ciddi hastalık, çünkü ayrılıklara da davetiye çıkarıyor. Sizce de öyle değil mi? Düşünsenize birileri, gün içinde cevap vermediğiniz bir Whatsapp mesajını günlük analiz raporuyla yüzünüze vuruyor. Niye insanlar sevdiklerinin hangi saatlerde kaç dakika boyunca çevrim içi olduğunu görüntülemek ister anlayamıyorum. Ayrıca geçmişe dönük bir takvim de uygulama içerisinde bulunuyor. Bu arada Whatsapp'ta son görülme saatini kapatanlar o özgürlüğü iyi bilirler, en azından 'Mesajıma cevap vermedin ama az önce girmişsin' söylemlerine maruz kalmazlar. Aslında bu uygulamalar sonrası son görülme saatinin de bir önemi kalmadı. Rapora raporla cevap veriliyor, çiftler arasındaki kavgalar artık raporlar üzerinden yapılıyor.
Öte yandan WhatsApp'ta son görülmeyi, mesaj okundu bilgisini, aynı zamanda çevrim içi görünme bilgisinin de kapatabildiğinizi biliyor musunuz? Hepsini kapatın kurtulun, o zaman kimse sizi online göremez. Her an çevrim içi olmak fazlasıyla yorucu, bir de 'Neden cevap vermedin?' sorularına cevap vermek gereksiz baş ağrısına sebep oluyor. Biri sizi resmen gözetliyor ve raporluyor, bir nevi çağımızın modern ispiyoncusu. WhatsApp'ta çevrim içi bilgisini gizlemek için gereken adımlar şöyle: Uygulamayı açtıktan sonra Ayarlar-Gizlilik-Durum adımlarını takip ediyorsunuz. Burada Kişilerim seçiliyse tüm kişileriniz çevrim içi olup olmadığınızı görebiliyor. Bu adımda 'Şu kişilerle paylaş' seçeneğine tıkladıktan sonra kimseyi seçmeden "Bitti" derseniz, çevrim içi olduğunuzu gizleyebiliyorsunuz. Faydalı bir gizlenme, deneyin.
SOKAK HAYVANLARI YARARINA BİR SERGİ
Şu günlerde hem çevre hem de sokak hayvanları yararına yapılacak müthiş bir sergi için heyecanlıyım. Modern sanatçı Cengiz Yatağan'ın son dönem çalışmalarını kapsayan heykel ve soyut resimlerden oluşan 'Purcatory' isimli sergi, 31 Mart tarihinde Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği yararına, sahipsiz hayvanların yaşamlarına dokunması için İstanbul Beyoğlu'nda sanatseverlerle buluşacak. Sergide insan hayatının dengesi ana tema olarak göze çarpıyor. Yatağan, dünyevi hayatın her an karşımıza çıkan sınavlarını pes etmeden sabırla vermemizi, hayallerimizden ve arzularımızdan vazgeçmeyip ruhani tarafa yoğunlaşmamızı sanatıyla anlatıyor.
Sergi, Hanif Han Beyoğlu'nda ücretsiz gezilebilir.
DEKANIN HAKLI SEBEBİ OLAMAZ!
Belli meslek gruplarına kesinlikle düzenli olarak psikolojik test yapılmalı, örneğin psikolojisi bozuk bir terapist olabilir mi? Ama maalesef olabiliyor. Peki ya sinirlerine hakim olamayıp öğrencilerin üzerine yürüyen öğretmen olur mu? Hiç şaşırmayın, o da olabiliyor. En yenisi Koç Üniversitesi'nde, ülkemizin en iyi okullarından birinde yaşandı. Dekan, bir öğrencinin üzerine yürüdü. Bu olayın üzerine hemen "Ama öğrenci saygısız, hocayı kışkırttı" denildi. Bir kere ne olursa olsun, "Sen ne diyorsun lan?" diyerek öğrencisinin üzerine yürüyen bir dekanın haklı hiçbir sebebi olamaz, sorun, tamamen sinirine hakim olamamasında. Bu demek ki dekan olabilecek vasıflardan yoksun. Özrü de kabahatinden beter, "Kışkırttı" diyor. Olur mu öyle şey, git önce öfke problemini, fevriliğini çöz, üslubunu değiştir, biraz da gururun varsa istifa et.
Bu köşe yazısını aşağıdaki linke tıklayarak sesli bir şekilde dinleyebilirsiniz