Fevzi Çakmak, operasyonun başarı ile bitirildiği kendisine bildirildiğinde "Sevinmekte acele etmeyelim. Bekleyelim, bakalım bu işin altından nasıl bir çapanoğlu çıkar?" demişti. Dört gün sonra İtalyan ataşemiliteri ile ataşe Genelkurmay'a gelip, mareşale "Silahlı Kuvvetlerinizin İtalyan topraklarını cebren işgal etmelerinin sebebi nedir?" diye sorarlarken İtalya Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na gitmiş, "Eğer bu yanlışlık değilse ekselans bir savaş sebebi sayılabilir. Cumhuriyet Hükümetinin maksadı nedir? On iki ada üzerine bir saldırı mı tasarlıyorsunuz?" diye sormuştu.
Bu durum üzerine Bakanlar Kurulu'na giden Mareşal Fevzi Çakmak, şunları der. "Hadise tam tahmin ettiğim tarzda gelişiyor. Şimdi İtalyan askeri ataşemiliteri beni soru yağmuruna tuttular. Artık verilecek cevabı da siz bulursunuz". Altta kalacak bir yapısı olmayan Şükrü Kaya, "Ataşeler, mevki belirtmişler midir?" diye sorar. Mareşalin cevabı, "Evet. Kalimnos (Kelemez) adasına 3 mil mesafede bulunan küçük ada" olur. İçişleri Bakanı problem olan başka yer var mı diye sorunca Fevzi Paşa'nın cevabı "Bu kadar. Başka yok" olmuştur.
Durumun Türkiye'nin lehine olduğunu anlayan Şükrü Kaya Bakanlar Kurulu'na dönerek "O halde bu küçük adayı derhal tahliye eder ve İtalyan otoritelerine teslim ederiz. Bize son hareket sekiz yüzden fazla adacık kazandırmıştır. Yunanistan'dan hiçbir itiraz gelmediğine göre bu tek adacığı İtalya'ya veririz, gerisi de bize kalır. O adada yalnız jandarma vardır. Binaenaleyh bunu sivil idaremizin bir hatası olarak gösteririz. Ben de İçişleri Bakanı sıfatı ile İtalyanlara birkaç nezaket cümlesi söyler, gönüllerini alırım" der.
Kelemez Adası ve çevresindeki adacıklar