Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

500 yıldır unutulmayan hükümdar

Yavuz Sultan Selim, Selim Şah veya Sultan Selim-i Evvel olarak bilinen büyük Osmanlı hükümdarı dünya tarihinin en büyük mareşallerinden. Osmanlı büyük bir kargaşa ortamındayken, 24 Nisan 1512'de tahta geçti. Sekiz yıllık padişahlığı döneminde devleti içinde bulunduğu krizden çıkardığı gibi, yaptığı büyük fetihlerle Osmanlı'yı bir dünya gücü hâline getirdi. Bu süreçte önce Safevi tehdidi ortadan kaldırıldı; Mısır, Suriye, Filistin, İsrail, Lübnan, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın bulunduğu ülkeler alınarak Ortadoğu'ya bir düzen getirildi; Hint ticaret yolu Osmanlı denetimine alındı. Cidde'yi işgal edip, Haremeyn'i tehdit eden Portekiz tehlikesine son verildi. Devletin sınırlarını iki mislinden fazla büyütmüş, Ortadoğu'nun ve İslam dünyasının kaderini değiştirmişti. Çok büyük bir hükümdar ve komutan olmasına rağmen ihtişamdan uzak dururdu. Devlet hazinesinin dolu olmasını ister, ısraftan hoşlanmazdı. Hesap yapmadan, bilgi toplamadan ve tedbirini almadan sefere çıkmazdı. Okumayı seven, meraklı bir hükümdardı. Mısır'dayken Nil'in kaynağını ve piramitlerin tarihini bile araştırtmıştı.
Selim'in doğu ve güneydeki tehlikeleri ortadan kaldırması, Kanunî Sultan Süleyman'ın Avrupa'ya karşı rahat hareket edebilmesini sağladı. Bu gelişmeler sayesinde de Türkler, 16. yüzyılda Afrika'nın ve Avrupa'nın bugüne kadar gelen siyasi ve dini çehresinin oluşmasında önemli rol oynadı. Kuzey, Orta ve Doğu Afrika'nın sömürgeleşmesini, Hiristiyanlaşmasını ve Endülüs Müslümanları gibi yok olmasını engellediler. Döneminin bazı tarihçileri tarafından "hilafet tahtının sultanı" olarak zikredilmesine rağmen devletin resmi belgelerinde büyük bir mütevazilikle "hâdimü'l-Haremeyn" ünvanını kullanan Yavuz Sultan Selim'i en iyi Şeyhülislam ve tarihçi İbn Kemal'in şu mısraları anlatır: Az zaman içre çoğ iş itmiş idi / Sâyesî olmuş idî âlêm-gîr / Şems-i asr idi asrda şemsin / Zıllı memdûd olur zamânı kasîr (Devletin başında bulunduğu kısa müddet içerisinde yaptığı büyük işler sayesinde gölgesi cihanı kaplamıştı. O bir ikindi güneşi idi, zira ikindi güneşinin aydınlığı kısa fakat gölgesi uzun olur).

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA