AB'ye girmek için uzun süredir çaba gösteren hükümet gıda mevzuatı ile ilgili olarak hazırladığı daha ilk yönetmelik taslağında büyük hatalarla karşı karşıya kalmış ve halk sağlığını önemli oranda riske edeceğini ortaya koymuştur. Yeni yürürlüğe giren 5179 sayılı Gıda Kanunu ve bu kanuna dayalı olarak hazırlanan ilk yönetmelik taslağı (Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İşyerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ile Üretim İzni İşlemleri ve İstihdam Hakkında Yönetmelik) ile halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Yönetmeliklerde icra mercii olarak halk sağlığıyla ilgisiz birçok meslek grubuna istihdam kaygısıyla yetki verilmeye çalışılması, halkımızı yaygın şekilde gıda zehirlenmeleri ve hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıklarla karşı karşıya bırakacaktır.
Gıda üreten işyerlerinde en az lisans düzeyinde eğitim almış meslek mensuplarının sorumlu yönetici olarak görev yapması, işletmenin sağlıklı gıda üretmesinin güvencesidir. Ancak hazırlanacak yeni yönetmeliklerde ilgisi olmayan meslek mensuplarının sorumlu yönetici olarak çalışması engellenmelidir. Et, süt ve su ürünleri gibi hayvansal kökenli yüksek risk grubunda gıda üretimi, genel gıda konsepti içersinde değerlendirilmemeli ve AB mevzuatına uygunluk konusunda daha hassas bir şekilde ele alınmalıdır. Bu amaçla, daha önceden AB mevzuatına uygun olarak hazırlanmış mevcut yönetmeliklerin (Kırmızı ve Kanatlı Et Yönetmelikleri) muhafaza edilerek uygulamaların sürdürülmesi gerekmektedir.
Yasin DEMİRKAN (Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı)