Oruç süresinin 17 saati bulduğu, susuzluğun ve açlığın en yüksek seviyede yaşandığı Ramazan ayında çoğu kadının ortak derdi iftara ne pişireceğidir. Bu hafta sizlerle pratik ve aynı zamanda, doyurucu, sağlıklı, lezzetli ve bir o kadar da düşük kalorili yemek tarifleri paylaşacağım.
ÇORBAYLA HAFİF BİR BAŞLANGIÇ
Günün ilk öğünü olan iftarı, küçük bir kase çorba ile açmak, peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlamak, ana yemeğe ise kısa bir aradan sonra geçmek sağlığın korunması açısından son derece önemli. Beynimize kısa bir sürede doygunluk sinyali gönderen çorba, bu yüzden başlangıç için doğru bir seçim. Ayrıca, uzun süre boş kalan midenin bir anda fazla yemekle doldurulması, mide ve kalp sorunlarını tetikleyebilir. Bunu önlemek için çorba dahil her şeyi az ve yavaş yemeğe dikkat etmek çok önemlidir.
SEMİZOTLU MERCİMEK ÇORBASI
MALZEMELER
1 adet soğan
1 kase mercimek
1 demet semizotu
1 çorba kaşığı salça
Nane
Limon
Pul biber
YAPILIŞI
Soğanı yarım kaşık zeytinyağı ile kavurup salçayı ekleyin. Üç bardak su ekleyip mercimekleri koyun. Mercimekler kaynadıktan sonra, yıkanıp ince ince doğranan semizotlarını ekliyorsunuz. Çorbanın pişmesine yakın, tavada 1 çorba kaşığı ile kavrulmuş nane limonu çorbanın üzerine ekleyerek servis yapabilirsiniz.
İFTARDA HAYAT KURTARAN KİNOA
Özellikle iftarda öğününüze kinoa ile devam etmek diğer tahıllara oranla iki katı yüksek lif ve aynı zamanda yüksek miktarda protein almanızı sağlar. Yaprak ve enginar sayesinde sindirim sisteminiz kolaylaşır. Yapımı da son derece kolay olan asma yapraklı kinoalı enginar dolmasını denemenizi tavsiye ederim.
ASMA YAPRAKLI KİNOALI ENGİNAR DOLMASI
MALZEMELER
1 kase kinoa
8 adet enginar
2 adet soğan
3 kaşık zeytinyağı
5-6 dal maydonoz
5-6 dal dereotu
1 tatlı kaşığı nane
1'er çay kaşığı karabiber, pul biber, yenibahar
Limon
Tuz
YAPILIŞI
Soğanları kavurun. Kinoayı bir su bardağı su ile suyu çekinceye kadar pişirin. Pişen kinoayı soğanlarla birlikte karıştırarak, kinoaları şişinceye kadar pişirin. Pişirdikten sonra yarım saat dinlenmeye bırakın. Dinlendirilen malzemeye yeşillik ve baharatları ilave edin.İç malzemeyi enginarların üzerine ekleyin. Kaynar suyun içine konulan yaprakları çıkardıktan sonra, yaprakları enginarların üzerini örtecek şekilde sarın. Enginarların üzerini domates ve limonla süsleyip tepsiye dizin. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz ve limon ekleyip fırında 15 dakika pişirin.
KABAK SIYIRTMASI
MALZEMELER
4 adet kabak
1 kase süzme yoğurt
Sarımsak
Zeytinyağı
Pul biber
YAPILIŞI
Kabakları soyacakla boylamasına doğrayıp bir kaşık zeytinyağı döktüğünüz tavada diri kalacak şekilde soteleyin. Diğer tavada bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir tatlı kaşığı pul biberi sos haline getirin. Yayvan bir tabağa kabakları, sarımsaklı yoğurdu ve üzerine sosu dökebilirsiniz.
İFTRADAN 2 SAAT SON RA GÜLLAÇ
Canınız çok tatlı isterse, yemekten 1.5-2 saat sonra ara öğün olarak, hafif sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz. Örneğin güllaç bilinenin aksine rahatlıkla tüketebileceğiniz, kalorisi son derece düşük olan tatlılardan biri.
GÜLLAÇ
MALZEMELER
1 litre süt
5-6 adet güllaç yaprağı
3 yemek kaşığı toz tatlandırıcı
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 paket vanilya
1 orta boy şeftali
YAPILIŞI
Sütü kaynadıktan sonra ateşten alın. İçerisine toz tatlandırıcı ve vanilya ekleyin. El yakmayacak sıcaklığa geldiğinde geniş bir tepside güllaç yapraklarını sütle ıslatın. Sütü iyice çeken yaprakları servis kabına koyun. 3-4 sıra yapraktan sonra ceviz içi serpiniz, üzerine tekrar güllaç yapraklarını seriniz. Kalan sütü üzerine boşaltıp yaprakların sütü iyice çekmesini sağlayın. Üzerini ceviz ve dilimlenmiş şeftali ile süsleyebilirsiniz.
RAMAZANDA ALTIN ÖĞÜN: SAHUR
Oruç tutarken metabolizmanızı yavaşlatmamak için mutlaka sahur öğününü yapmanız gerekir. Sağlıklı beslenmenin altın öğünü kahvaltı olduğu gibi, Ramazan beslenmesinin altın öğünü de sahurdur. Sahur yapılmadan oruç tutulduğu zaman iftarda iştah kontrolü sağlanamaz ve fazla miktarda, yüksek kalorili besinlere eğilim artar. Uzun süreli açlığın ardından ani ve fazla miktarda besin tüketimiyle birlikte kan şekeri hızlı bir şekilde yükselir ve ardından yine hızlı bir şekilde düşer. Yorgunluk, halsizlik ve üşeme yaşarsınız.
ESMER KREP
MALZEMELER
3 çorba kaşığı esmer un
3 yumurta
1 su bardağı süt
Tuz
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Yumurtayı iyice çırpıp süt ve un ilave ederek boza kıvamına getirene kadar karıştırın. Tavayı bir tatlı kaşığı yağ ile yağlayın, karışımdan birer kepçe dökün. Tavayı sallayarak hamurun yayılmasını sağlayın ve orta ateşte arkalı önlü pişirin.