İnsan vücudunu birçok hormon yönetmektedir. Bu hormonlar arasında günlük aktivitelerimizi, performansımızı önemli ölçüde etkileyen bir hormon var ki bu hormon, serotonin (mutluluk) hormonudur. Serotonin hormonunun sağlıklı bir şekilde salgılanabilmesi için bilinçli beslenmek gerekir. Herkesin bildiği gibi; çikolatada bulunan serotonin hormonu sayesinde mutluluk hissederiz. Serotonin hormonunu salgılatan tek şey çikolata değildir; tüm karbonhidratlar ve yağlı gıdalar da aynı oranda mutluluk verir. Karbonhidrat isteği oluştuğu anda tükettiğiniz besin bir çikolata ise; mutluluk hormonu sağlarken bir yandan da vücudunuza ciddi oranda şeker ve yağ eklersiniz. Bu kalorisi düşük bir karbonhidratsa ve yanında protein alıyorsanız, boşuna mutlu hissetmek için çabalamayın. Çünkü karbonhidrat ile birlikte tüketilen protein, serotoninin üretimini önler. Aslında mutlu olmanızı sağlayan serotonin vücudunuzda mevcut. Sadece artırmanız ve serotoninin serbest kalmasını sağlamak için ne yapmanız gerektiğini bilmeniz yeterli. Beyin ve sinir sistemi arasında serotonin molekülleri fazla olunca siz kendinizi mutlu hissediyorsunuz ve bir şey yeme ihtiyacı hissetmiyorsunuz.
BOL BOL EGZERSİZ YAPIN
Kendinizi yorgun ya da baskı altında hissettiğinizde veya depresif olduğunuz durumlarda beyinde mutluluk hormonu seviyesi düşer. Kilo almadan serotonin hormonunu salgılatmak mümkün. Doğru beslenme, kaliteli protein, bol aktivite ve spor yaparak; serotoninin yediğiniz çikolatadan çok daha fazla salgılanmasını sağlayabilirsiniz. Araştırmalarda; metabolizma hızlarına göre ayarlanmış yüksek miktarda meyve ve sebze tüketen kişilerin daha mutlu olduğu kanıtlandı. Queensland Universitesi'nde 12 bin Avusturalyalı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; yüksek miktarda meyve ve sebze tüketimi kişileri mutlu ediyor. Günde sekiz ve üstü porsiyon meyvesebze tüketmenin fiziksel sağlığın yanı sıra zihinsel sağlığı da geliştirdiği gözlemlendi. Araştırma sonuçlarına göre; yeterli miktarda meyve ve sebze tüketen kişiler daha enerjik, daha az stresli ve daha tatminkar. Ayrıca kadınların, erkeklere oranla çok daha mutlu oldukları ortaya çıktı. Mutluluk veren besinleri şöyle sıralayabiliriz:
B vitamini içeriği zengin besinler tüketin. Buğday ekmeği sıkıntıları unutturan besinler arasında yer alır ve ciddi B vitamini kaynağıdır.
Makarnanın hazmı kolaydır ve çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasındadır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenilirse şişmanlatmaz.
Soya ürünleri, bulgur, nohut; B1 vitamininden zengindir. Soya fasulyesi ve nohut ana öğünlerde rahatlıkla tüketilebilecek besinlerdir. Beyaz pirinç yerine bulgur tercih edin.
DEMİR DEPOSU ÜZÜM KAN YAPAR
Özellikle süt ve yoğurt; serotonin salgısını artırıp rahatlık hissi verir. Günde 250 gram süt ve yoğurt tüketin.
Ceviz, fındık, fıstık gibi kuruyemişler E vitamini yönünden oldukça zenginlerdir. Ancak yağ içerikleri yüksek olduğu için hem kilo kontrolü yapmak, hem de sinir sisteminizin düzenlenebilmesi için günde 5-10 adet ceviz tüketmek yeterlidir. Fıstık da yağ oranı yüksek ama insanı mutlu eden besinler arasındadır. Roma İmparatorluğu'nda tanrı yiyeceği olarak adlandırılan fıstığın kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirlenmiştir. Her gün 10-15 adet tuzsuz fıstık tüketebilirsiniz.
Balık; dolaşımı düzenler, omega-3 (n-3) ve omega-6 (n-6) içerir. Bu yüzden de zihinsel faaliyetlerimizin artması ve mutluluk hormonu salgısı için önemlidir. Haftada en az iki-üç defa balık yenmesi tavsiye edilmektedir.
Hindistan cevizi, avokado, ananas ve incir; kalori değeri yüksek olmasının yanı sıra mutluluk hormonu salgısını artırır. Haftada üç defa 200 gr. tüketilebilirsiniz.
Kırmızı ve beyaz üzümde yüzde 20 oranında kana karışan şeker vardır. Gıda şekli anne sütüne benzeyen ve bol miktarda demir içeren üzüm kan yapar.
ÇİLEK GENÇLEŞTİRİR
Muz; meyveler arasında mutluluk hormonunu en çok salgılatan meyvedir. Endorfinler, mutluluk hissi yaratan doğal hormonlardır ve muz tam bir doğal endorfin deposudur. Ayrıca bol potasyum, magnezyum ve kalsiyum sayesinde tam bir enerji deposudur ve strese karşı etkilidir. Haftada üç-dört defa muz tüketebilirsiniz. Eğer formunuz yerinde ise ve kilo probleminiz yoksa her gün bir tane muz tüketmenizde fayda var. Orta boy bir muz 142 kaloridir.
C vitamini deposu çilek, önde gelen afrodizyaklar arasındadır. Çilek, bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik, mutluluk ve kuvvet kazandırır.
HAFTANIN BESİNİ: MAKARNA
A, B1 ve B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden oldukça zengindir
Sporcular için çok önemli bir besindir. Çünkü vücut sistemi, aktivite sırasında ihtiyaç duyulan ek enerjiyi karbonhidrattan karşılar.
Kolestorolü düşürücü etkisi vardır.
Metobolizmada hızlı parçalanıp enerjiye dönüşme süresi oldukça kısadır.
Kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Lif yoğunluğu yüksektir ve uzun süre tok tutar.
Sebzeyle birlikte tüketilmesi kalori miktarını düşürür
KABAKLI MAKARNA BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
1/2 paket geniş spagetti
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy yeşil kabak
1 demet dereotu
1 su bardağı rendelenmiş light taze kaşar peyniri Sos için;
4 adet yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı kepekli un
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı tuz, karabiber
Yapılışı
Böreğin sosunu hazırlamak için; yumurtaları geniş bir kaseye kırdıktan sonra mikser ile çırpın. Üzerine kabartma tozu ve unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Sütü de aktarıp tuz ve karabiberi serpin. Çırpmaya devam ederek tüm malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Soğan ve kabağı soyduktan sonra rendeleyin. Dereotunu doğrayın. Rendelediğiniz kabak ve soğanı, dereotunu, süzdüğünüz ılık makarnayı derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız yumurtalı sosu, bu sebzeli karışımın üzerine aktarın. Son olarak üzerine rendelenmiş peyniri de ilave edip tüm malzemeyi iyice karıştırın. Fırın kabını sıvı yağ ile yağlayın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış fırın kabına aktarın. 175 derecede pişirin.