Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİYETİSYEN GÜLŞEN ALTIN

5-8 kilo fazlalıktan kurtulmanın sırları

Yaza sayılı günler kala fazla kilolarınızdan kurtulamıyorsanız hemen panik yapmayın. Önce nerede hata yaptığınızı bulun, sonra bu hataları tekrar etmeyin. İşte size özel tüyolar

Beslenme düzeninize oldukça dikkat ediyor, sporu ve benzeri aktiviteleri düzenli olarak yapıyor olsanız dahi 5-8 kilo olarak nitelendirilen fazlalıklardan bir türlü kurtulamıyor ve psikolojik sınırın altına bir türlü inemiyorsanız, dikkat etmeniz ve değiştirmeniz gereken birkaç unsur olabilir. Bu hafta sizlerle fazlalıklarınızdan kurtalmanın tüyolarını paylaşacağım.

VÜCUDUNUZU İYİ TANIYIN

Öncelikle doğru bilinen yanlışları düzeltmek, nerede hata yaptığınızı anlamak, hata yapmasanız dahi problemin kaynağına inmek ve doğru çözümle problemi sonlandırmak son derece kolay bir şekilde mümkün.
Her zaman söylediğimiz bir şey var: Vücudunuzu iyi tanıyın ve zayıflama aşısı, karbonat tüketimi ve benzeri kulaktan dolma tavsiyeleri mantığınızdan geçirmeden, uzun vadeli sonuçlarını araştırmadan uygulamayın.
Beslenme alışkanlıkları aynı kalsa dahi zaman içinde doğum, iş hayatı, hareketsiz ve stresli yaşam biçimi, menopoz gibi değişiklikler sebebiyle normal kilonuzun üzerine birkaç kilo fazlalık koyarak devam etmek durumunda kalırsınız. Bu sebeple hareketsiz yaşam biçimi veya hayatınızdaki kilo alımına sebep olacak değişiklikler arttıkça kilo alırsınız.
Her hafta özellikle üzerinde durduğum bir konu var. Türkiye'de her yedi kişiden biri şeker hastası ve bunların da yüzde 90'ında hipoglisemi- reaktif hipoglisemi-insulin direnci rahatsızlığı var. Bu konuda bilinçlendirme çeşitli kamu spotları ve uzmanların uyarıları ile her geçen gün artmakta fakat yine de çoğu kişide bilgi eksikliği devam ederek oran istenilen seviyenin oldukça altında kalmaktadır.
Bel ve karın bölgenizde yağlanma varsa ve belli bir kilonun altına ne yaparsanız yapın düşemiyorsanız sizde de bu rahatsızlıkların olma ihtimali oldukça yüksektir! Kanıtlanan araştırma sonuçlarına göre, doğru bir tedavi ve egzersiz programı ile yüzde 58 oranında rahatsızlığın gelişimini engelleyebilirsiniz.

YEDİKLERİNİZ DEPOLANIR
Normal düzende kilo alacağınız korkusuyla 900-1000 kcal gibi düşük kalorili bir beslenme düzeniniz var ise, kilo vermek için daha da az kalori ile beslenmeniz gerekmektedir. Bu durumda vücudun hayati yaşam enerjisi, kalorisinin altına düştükçe alarma geçer ve depo enerjiyi artırır. Bu şu demek; daha az yedikçe, yediğinizin bir miktarını güvenlik açısından yağ olarak depolar.
Aynı zamanda, yağdan kaybetmek yerine kastan kilo kaybetmeye sebebiyet verir. Kastan kaybedilen her bir kilo da yağ yakımını zorlaştırarak metabolizmayı yavaşlatır. Bu kısır döngü ile kilo kaybı, normal miktarda kalori ile beslenen bireylere oranla oldukça zordur.

METABOLİZMAYI ŞAŞIRTIN
Bunun için günlük alınan kalori miktarını yükselterek 1200-1300 kcal seviyelerine getirmek önemlidir. Metabolizmayı normale döndürmeye yönelik bir beslenme programı uygulanması ardından, vücuda bilindiğin dışında mesaj vererek ve sürekli şaşırtarak hızlı bir şekilde kilo kaybetmesi sağlanır.
Beslenme şeklinizin; metabolizmayı sağlıklı çalıştıracak şekilde tüm vitamin mineral, protein, yağ, karbonhidrat ve fitokimyasalları karşılayacak dengede yeniden düzenlenmesi de önemlidir.

ŞAŞIRTMA DİYETİ:

Bir öğün
2 adet enginar (100 g.)
1 avuç lahana (30 g.)
Çeyrek demet maydanoz (15 g.)
Yarım limon (kabuğu soyulmuş) 50 mg.
1 dilim kereviz (15 g.)
1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz (10 g.)
1.5 su bardağı ya da 6 yemek kaşığı yoğurt (yağsız) (300 g.)
Yarım çay bardağı su Sebzeleri suyla birlikte katı meyve sıkacağından geçirin. Yoğurtla birlikte karıştırıp tüketin.

ARA
1 kutu ananaslı probiyotik yoğurt (110 g.)
1 tatlı kaşığı keten tohumu (5 g.)

TOPLAM 1 GÜN: 1 ÖĞÜN X 3 + ARA ÖĞÜN

Diyetin bir ay içinde 15 günde bir uygulanması gerekmektedir. Belirtilen süreden daha fazla uygulanması sağlığa zararlıdır. Diyet örnek olup kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

ENGİNAR SALATASI TARİFİ

Enginarı pişirdikten sonra, öncesinde hazırladığınız salatanızın üzerine doğrayabilirsiniz.

MALZEMELER:

3 adet çanak enginar
1 adet iri kuru soğan
1 limon suyu (enginarları pişirirken kullanmak için)
1 adet yeşil ekşi elma
1 kahve fincanı dolusu ince kıyılmış dereotu
3-4 sap taze soğan
1 çorba kaşığı kapari
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA