Lamı cimi yok. Yok şaibeymiş, yok AGİT'miş, yok tencere-tavaymış... Geçin bunları... Demokratik bir seçim yapıldı. Türk milleti iradesini gösterdi. Bunun meşruluğunu tartışmak abesle iştigaldir. Laf salatası yapmayacağım. Bence siyasi partilerin referandumdan sonra ortaya çıkan yeni Türkiye haritasını önüne koyup analiz etmesi daha önemli... Çünkü, harita muhalefete de iktidara da önemli mesajlar veriyor.
AK Parti'nin kalelerinde ne oldu? Muhafazakâr camia bu sonuçtan ne anlamalı? MHP seçimin kaybedeni mi? Yeni harita 'hayır'cılar için bir umut mu?
Tespitlerine değer verdiğim meslektaşım İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç.Dr. Lütfi Sunar'ı aradım.
Biliyorsunuz, AK Parti İstanbul'da en güçlü olduğu Üsküdar ve Fatih gibi ilçelerde oy kaybetti. Sunar'a bunun nedenini sordum. Sunar, "Bu ilçelerdeki konut fiyatlarına bakın, giderek yükseliyor. Bu bölgelerden konut alanların sosyo-ekonomik düzeyleri artıyor. İnsanlar Fatih veya Üsküdar yerine Arnavutköy'e (3. Havalimanı bölgesi) gidiyor. Bu da demografik yapıyı değiştiriyor" diyor.
Sunar'ın söylediklerini rakamlar da doğruluyor. 16 Nisan'da Fatih'te 127 bin 324 kişi sandıkta 'evet' dedi. 1 Kasım 2015'te bu ilçeden AK Parti'ye oy veren kişi sayısı 132 bin 155'ti. Üsküdar'da referandumda 'evet' diyenlerin sayısı 167 bin 748. 1 Kasım'da bu ilçeden AK Parti'ye oy verenlerin sayısı 170 bin 338'di. Arnavutköy'de 1 Kasım seçimlerinde 81 bin 890 kişi AK Parti'ye oy verirken, referandumda 'evet' diyenlerin sayısı 92 bin 67'ye çıktı.
Bu dönemde konut fiyatları ne oldu derseniz...
Son 3 yıldaki konut fiyat grafiklerini inceledim. İstanbul'da konut fiyatları ortalama yüzde 71 artarken, Üsküdar'da yüzde 90, Fatih'te yüzde 97 yükseldi.
Verilerden yola çıkarak, AK Parti seçmeninin İstanbul'un diğer ilçelerine doğru kaydığını söyleyebiliriz. Bu da 'kale'lerin yer değiştirmesi anlamına geliyor.