Mobil iletişim dünyasının son teknolojisi olarak kabul edilen 4.5G'nin 'en hızlısı' Turkcell, aradan geçen yaklaşık bir yıllık zamanda sadece 81 ili değil, ilçeleri de 4.5G'ye kavuşturdu. 4.5G kapsamasını yüzde 85'e çıkaran şirketin hedefinde şimdi de ışık hızında interneti köylere taşımak var. 4.5G'nin birinci yılını SABAH'a değerlendiren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Ülkemizi doğusundan batısına kuzeyinden güneyine 4.5G ağıyla örerek bilgiye herkesin istediği yerden istediği zaman ulaşmasını hedefledik. Bunu sağlamak için insanlarımıza bırakın Türkiye'yi, Avrupa ve Amerika'daki insanlardan daha hızlı mobil internet erişimi imkânı sunuyoruz. Hatta bu hıza onlardan daha uygun fiyatlarla ulaşmalarını sağlıyoruz. Bu da bizi fiyat ve performansta dünya liderliğine taşıyor" dedi.
2020 TEKNOLOJİSİ
4.5G ihalesinde rekor yatırım yaptıklarını ancak bunun kendileri için yeterli olmadığını anlatan Terzioğlu, şöyle konuştu: "Amacımız ülkemiz insanına dünyanın en yüksek mobil internet hızını gerçek 4.5G deneyimiyle sunmaktı. Bunun için yatırımlarımızı ara vermeden sürdürdük ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın en iyi altyapılarından birini kurarak 2020'lerin teknolojileriyle hizmet vermeye başladık." Terzioğlu'nun verdiği bilgilere göre, Turkcell'in 4.5G müşteri sayısı 26 milyona yaklaştı. Bir yıllık süreçte Turkcell data kullanımlarında da rekora imza attı. Müşteriler, 4.5G'li yaklaşık bir yıl boyunca toplamda 602 milyon GB'ye yakın data kullanarak bir önceki yıla göre kullanımlarını yüzde 92 oranında artırdı. Turkcell müşterilerinin ortalama aylık data tüketimleri ise 5GB oldu.
AB'DEN DAHA UCUZ
Speedtest'in geliştiricisi Ookla tarafından yayınlanan hız raporundan bilgiler paylaşan Terzioğlu, Türkiye'deki rakiplerine fark attıklarını, şimdi dünyadaki mobil operatörlerle yarıştıklarını söyledi. Terzioğlu, "Raporda Turkcell; Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın lider mobil operatörlerini geride bırakarak müşterilerine en hızlı interneti sunmayı başardı. Turkcell müşterilerinin ortalama indirme hızı 53.4 Mbps olurken, yükleme hızları ise 18.6 Mbps'ye ulaştı" dedi. 2 GB'lik internet paketlerinin maliyetleri dikkate alınarak yapılan hesaplamada da en uygun fiyatla mobil data sunan şirket olduklarını söyleyen Terzioğlu, "Turkcell'in Türkiye'de 39 TL'den sunduğu paketlere, Fransa'daki kullanıcılar 77, İngiltere'dekiler 89, Amerika'dakiler ise 126 TL'den sahip olabildi" diye konuştu.
ÜLKEYİ 10 MİLYAR DOLAR YÜKTEN KURTARDIK
Türkiye'nin 4G yerine 4.5G'ye geçerek 10 milyar dolarlık ek yükten kurtulduğunu belirten Terzioğlu, "Türkiye'yi 3G'den 4G'ye geçmek yerine Cumhurbaşkanımızın tavsiyesiyle daha ileri bir teknoloji olan 4.5G'ye geçmesiyle, ekonomiyi 10 milyar dolarlık yükten kurtardık. Bu teknolojiyle 5G'ye geçmek çok daha az yatırımla daha kolay olacak" dedi. Geçen yıl düzenlenen 4.5G frekans ihalesine de değinen Terzioğlu bu ihalede en yüksek bedelle en fazla frekansı aldıklarını hatırlatarak şunları söyledi: "İhalede rakiplerimizden fazla frekans alarak en yeni teknolojiyi ülkemize kazandırdık. Kullanım hakkı kazandığımız frekanslar için 5 milyar 560 milyon TL'nin üzerinde bir rakam ödedik. Ayrıca 933 milyon TL'yi aşan KDV'nin de maliyenin kasasına girmesini sağladık. Böylece ülkemizi ileri teknoloji ile tanıştırırken ülke ekonomisine de kaynak sağladık. 4.5G ile hem devletimiz hem de milletimiz kazanmış oldu."
TEKNOLOJİDE TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN ÜLKE
Türkiye'nin teknolojide tüketen değil üreten ülke olması için gece-gündüz çalışarak yerli üretimi desteklediklerini anlatan Terzioğlu, "Gerek teknolojik altyapıda, gerekse bu altyapı üzerinden taşınacak data konusunda yerli kaynaklarla çalışıp üretme noktasında büyük bir hassasiyet taşıyoruz. Bu noktada birçok değerli kurumumuzla işbirliğinde içinde çalışıyoruz. İlk geliştirme aşamalarından bu yana güçlü bir destek sunduğumuz yerli baz istasyonu için 250 adet sipariş verdik. Yerli baz istasyonun yanı sıra ilk olarak Turkcell'in girişimleri ile gündeme gelen ve yakın zamanda imzaladığımız Türkiye'nin ilk yerli 4.5G baz istasyonu anteninin geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşmasının da yerli teknolojilerin gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sadece 4.5G'de değil 5G'de de Ar-Ge çalışmaları ve yerli teknolojileri hayata geçirmek için ortak projelerde çalışıyoruz" diye konuştu.
5G SÜRECİNDE DE AKTİF ROL ALIYORUZ
Bilgiye erişimi sadece data hizmetiyle sınırlı tutmadıklarının altını çizen Terzioğlu, "Sunduğumuz dijital servislerle de müşterilerimizin aldıkları bilgilerle hayatlarını zenginleştirip kolaylaştırmalarına yardımcı oluyoruz. BiP, Turkcell TV+, lifebox, Goller Cepte, fizy, Hesabım, Dergilik ve Turkcell Akademi uygulamalarını indiren müşteri sayımız, 4.5G'nin etkisiyle son bir yılda iki kattan fazla artarak 44.2 milyona yükseldi. Tabii ki bugün geldiğimiz noktayı da yeterli bulmuyoruz. Türkiye'nin Turkcell'i olarak üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bir yandan 4.5G'de yeni terminallerin gelmesiyle birlikte insanlarımızı 800 Mbps, 1 Gbps hızlarla buluşturmayı planlarken bir yandan da geleceğin teknolojilerinde ülkemizin de söz sahibi olması için çalışıyoruz. 4.5G teknoloji liderliğimizi 5G'de de sürdürmek için o süreçte de aktif rol alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
4.5G'DE BİRİNCİ İSTANBUL
Verilere göre, mobil internet kullanımında İstanbul başı çekiyor. En çok mobil internet kullanan il 56 milyon GB ile İstanbul. Onu sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Muğla, Mersin, Konya ve Gaziantep izliyor. Türkiye'deki en çok data tüketimi ise yaklaşık 2.5 milyon GB ile 18 Aralık günü yaşandı.