İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı (Brexit) piyasalarda cuma günü deprem etkisi yarattı. Bugün aynı etki devam edecek mi? Dolar/ TL ve Sterlin/dolar hangi noktada dengelenir? Fed'in faiz artırım süreci aksar mı? Dünya ticareti bu süreçten nasıl etkilendi? Bu soruların cevaplarını İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ile konuştuk.
Brexit küresel piyasalarda tam bir 'kara cuma' yaşattı. Bu deprem ne kadar sürer? Yarın (bugün) bizi nasıl bir gün bekliyor?
Aslında depremi cuma günü yaşamış olduk. Sonrasında tüm gün fiyatlar denge arayışı içerisine girdi ve sakin bir seyir sürdü. Bu denge arayışı bir, iki hafta devam edebilir. Şimdilik pazartesi (bugün) gününe sakin uyanmamız mümkün çünkü şok fiyatlamayı atlattık.
Piyasada bu denli büyük depremin olması finansal piyasaların baz senaryoyu iyi okuyamamasından mı kaynaklandı? Finansçılar ters köşe mi oldu?
Piyasadaki sert düşüş, referandum öncesinde İngiltere'nin AB'de kalacağını fiyatlamasından kaynaklandı. Finansal piyasaların bu şekilde fiyatlamasında yayımlanan anketler ve bahislerin yönü etkili oldu. Ancak evet sadece finansçılar değil, piyasalar da ters köşe oldu diyebiliriz.
Para birimlerinde bundan sonra nasıl bir seyir izlenir?
Cuma günkü sert fiyatlamaların ardından bir iki hafta yatay seyirler izlenebilir. Dolar/TL'de 3 seviyesi bir kez daha güçlü direnç olarak işaretlendi. Bu seviyenin üzerine çıkması ancak yeni olumsuz bir algılama ile mümkün görünüyor.
FAİZ BELİRSİZ BİR SÜRE ERTELENEBİLİR
Bu süreç ABD Merkez Bankası Fed'in kararlarını erteletir mi?
Zaten Fed'in kararlarını şimdi bile etkiliyor. Fed öncelikle kendi ekonomisine bakar. Enflasyonda ivmelenme, büyümede hızlanma görürse faizini dışarıya bakmaksızın artırabilir. Ancak bunlarda istediği sonuçlar alamadığı gibi birde dünya ekonomisinde yavaşlamalar başlarsa bu durumda faiz artırımı belirsiz bir süre ertelenir.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER CAZİP OLABİLİR
Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı hızlanır mı?
Buna cevap vermek güç. Öncelikle düşük faiz süreci devam edecek ve Fed'in faiz artırma psikolojisi piyasalar üzerinde hafifleyecek. Bu durum getiri arayışına giren fonlar için gelişmekte olan ülkeleri cazip kılabilir. Ancak ocak ayında yaşadığımız gibi global ekonomilere yönelik bir çöküş algısı oluşursa bu rüzgârdan gelişmekte olan ülkelere fayda gelmez.
TİCARETTE GENEL RESİM BOZULMAZ
İngiltere ekonomisinde bir durgunluk bekliyor musunuz?
Çok önemli bir durgunluk beklemiyorum. İngiltere'nin AB'den ayrılması 2 yıl sürecek ve yeni anlaşmalar yapılana kadar eskileri yürürlükte olmaya devam edecek.
Türkiye'nin ticaretinde bir azalma beklenebilir mi?
Türkiye'nin ticaretinde de önemli bir azalma beklemiyorum. Ancak hafif düşüşler olabilir. Bu genel resmi bozmaz.