Hindi etini, kırmızı et ve tavuk etine alternatif olarak tüketmeniz sağlığınıza olumlu etki sağlar. Kırmızı ete kıyasla kolesterol, yağ ve bağ doku oranı daha düşüktür. Yağ içeriği tavuk etinden yaklaşık yüzde 8 daha az, protein içeriği miktarı ise daha yüksektir. Hindi etleri gevrek ve ince yapılıdır, kendine has farklı bir lezzete sahiptir. Özellikle çocukların ve gençlerin bedensel, zihinsel gelişimi için sofralarınızda hindiye yer açmanızı öneririm. Ayrıca düzenli ve yoğun antrenman yapıyorsanız vücutta yapım aktivitelerini ve kas yoğunluğunu artırmak için hindi eti sizin için süper bir hayvansal besin kaynağı olacaktır. Hindi olgunlaştıkça etinin rengi koyulaşmaktadır. But ve kanat bölgeleri koyu renkli iken göğüs bölgesi daha açık renklidir. But, kanat kısımlarının yağ miktarı ve kalorisi, göğüs etine göre daha düşüktür ancak vitamin ve mineralleri, özellikle demiri daha fazla içerir. Bu nedenle derisiz olmak şartıyla hindi etinin her yerini tüketebilirsiniz. Ancak hindi füme, salam, sosis gibi ürünlerde kanserojen etkiye sahip sodyum nitrat maddesi bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Ülkemizde hindi etleri besin güvenliğini sağlayan hijyenik koşullar çerçevesinde hazırlanmakta, dağıtım ve satış aşamalarında soğuk zincir sağlanmaktadır. Bu nedenle paketli ve marka hindileri güvenle tüketebilirsiniz.
Bağışıklığı güçlendirir
Potasyum, selenyum ve kalsiyum içeriği ile tam bir sağlık deposudur. 1 porsiyon (80 gram) hindi tükettiğinizde virüs ve bakterilere karşı vücut savunması oluşturan süper mineral selenyumun günlük almanız gereken miktarının yaklaşık olarak çeyreğini karşılamış olursunuz. Ayrıca hindi eti sağladığı kalsiyum ve potasyum ile vücudunuzdaki bağışıklık hücrelerini aktive eder. Bu sayede yorgunluk ve halsizlik hissetmez, soğuk algınlığı ve iltihabi hastalıklardan korunursunuz.
Zerdeçallı hindi çorbası
(1 porsiyon)
Depresyonun doğal ilacı
Proteinlerin yapıtaşı olan en önemli aminoasitlerden triptofanı bolca içermektedir. Triptofan mutlu, canlı ve zinde olmanızı sağlayan ve beyinde bulunan bir nörotransmitter olan serotoninin ön maddesidir. Triptofanın serotonine dönüşümü için vücutta B6 vitamini gereklidir. Bu nedenle triptofandan zengin hindiyi, B 6 vitamininden zengin tahıl ve kurubaklagiller ile kombine edip yerseniz depresyon, stres, anksiyete gibi rahatsızlıkları önleyici etki elde edersiniz. Hindi eti suda çözünür özelliğe sahip, birçok biyolojik fonksiyona sahip özel bir mikro besin öğesi olan kolin içeriğine de sahip. Kolin, duygudurumunu olumlu etkileyen ve sinir sistemi fonksiyonunu kontrol eden asetilkolin üretimini sağlar.
Hindi ve nohutlu salata
Metabolizmanın hızını artırır
İçerdiği çinko sayesinde metabolizmanızı dinç tutarak kilo almanızı önler. Niasin içeriği ile de vücudunuzda lipid metabolizmasını modüle ederek yağ yakımını destekler. Hindi etinde vücut yağı kırmızı etlerden farklı olarak kas lifleri arasında dağılmayıp çoğunlukla deride toplanmıştır. Bu nedenle derisiz kısmında kalori ve yağ içeriği düşüktür. Derisiz bir porsiyon hindi göğüs eti yaklaşık 100 kalori ve 1 gram yağ içeriği ile zayıflamak için ana öğünlerinizde rahatlıkla tüketebileceğiniz mükemmel bir besindir
Hindi Dürüm (1 porsiyon)
MALZEMELER
80 gram hindi eti
1 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Çeyrek demet dereotu
Çeyrek demet maydanoz
1 tam buğday unlu lavaş
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kimyon
YAPILIŞI:
Hindi etini zeytinyağı ve baharatlarla marine edin, yarım saat buzdolabında bekletin. Küp küp doğranmış tavukları sarımsak, çarliston ve kırmızı biber ile birlikte fırınlayın. Tam buğday lavaşın içerisine pişmiş karışımı ve ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyerek afiyetle tüketin.