Yaz tatilinin sonu yaklaşmaya başladıkça, ailelerin yazın kontrol etmedikleri bilgisayar, iPad, TV gibi teknolojik aletler ve çocukları hakkındaki endişeleri artıyor. Bir yandan okul zamanı ders çalışmasına engel olacağı endişesi diğer yandan tatilde yapabilecekleri diğer şeylerdense teknolojik aletlerle zaman geçirmeyi yeğlemeleri bu endişelerin başlıcaları. Oysa bir çok olumsuz etken nedeni ile yaz ya da kış ayrımı yapmadan, yaşına göre bazı kısıtlamalarla teknolojinin doğru kullanımı mümkün olacaktır.
ZAMANLAMA ÖNEMLİ
En başta alırken zamanlamayı doğru yapmamız gerekir. İkinci adım ilk tanışmada bu konudaki denetimin sizde olduğunu belirtmeniz ve uygulamanızdır.
Bilgisayarın çocuğun odasına değil, ortak bir mekâna konulması, kullanım süresinin kısıtlanması, kullanıma eşlik edilmesi, güvenlik yazılımları ve şifre kullanılması gerekir. Ayrıca oyunları seçmek sizin işinizdir. En önemli önlem çocuğa daha iyi seçenekler yaratmaktır.
"Bilgisayarı, iPad'i bırak, daha iyi bir şey yap" demek yetmez. Onunla zaman geçirmeli, oyun oynamalı ve paylaşmalısınız.
Eğer çocuğunuz sizin yerinize bilgisayar ve interneti seçiyorsa sorun vardır ve yardım alma zamanı gelmiştir.
Bilgisayar ve internet doğru ve denetimli kullanıldığında çocukların gelişimi, öğrenimi ve zekâsı için katkı yapar. Çocuğun bunlarla tanışması bir eğitmen eşliğinde olmalı ve çocuk bu cihazları yaşının gerektirdiği şekilde, yavaş yavaş öğrenmelidir.
ZEKA BELİRTİSİ DEĞİL
Unutmayın ki küçük yaşta, çok iyi bilgisayar kullanıyor olabilmek çocuğun zeki olduğunu göstermez. Ama öğrenme isteğini azaltabilir.
Sıfır-altı yaş arasında çocukların bilişsel, dil ve sosyal gelişimi gerçekleşir.
Bu nedenle insanlarla birlikte olması, dış dünyayı tanıması, resim çizip boya yapması gibi faaliyetler çok önemlidir.
Vaktini bilgisayar başında geçirmesi bunları engeller. Üç yaşından sonra çok kısıtlı olarak, bilen bir eğitmenin bazı şeyleri göstermesi kabul edilebilir.
Daha sonraki dönemlerde, yine gelişim ve sosyalleşme için çok önemli olan arkadaşlık, spor faaliyetleri bilgisayar yüzünden geri kalabilir.
Ayrıca derslere ilgide azalma, motivasyon eksikliği, dil gelişiminde gerilik ortaya çıkabilecek sorunlardır. Tüm bunların yanı sıra, göz, sırt, omurga gibi organların fiziksel zarar görme olasılığı artar. Oyunların getireceği şiddet eğilimi de ek bir sorundur.
İnternet, her yaş için belki de en mucizevi buluşlardan biridir. Ama dikkatli kullanıldığında.