Havaların gitgide soğuduğu bu dönemde içimizin biraz olsun ısınması için belki de adını daha önce hiç duymadığınız tropikal iklimin egzotik meyvelerini konuk ediyorum sayfama. Henüz onlara erişim semt pazarlarında görecek kadar kolay olmasa da İstanbul'daki birkaç büyük manavda ve süpermarkette bulmak mümkün.
LYCHEE (LİÇİ)
Anavatanı Çin. Ortalama 3 cm çapındaki meyve, kolayca soyulabilen sert ve kırmızımsı bir kabukla çevreleniyor. Kabuğun altında yarı saydam-beyaz, üzüme benzer yumuşak kıvamda meyve saklı. Olgunu tatlıdır. Meyvenin içinde büyükçe bir çekirdek bulunmaktadır ve bu çekirdek yenilebilir değildir.
JABUTICABA
Brezilya'nın güneyinde yetişen bu tuhaf bitki inanılmaz bir antioksidan. Üzüme fazlasıyla benzeyen bu meyveyi ondan ayıran tek özelliği, bağda değil ağacın gövdesinde yetişmesi.
RAMBUTAN
Dış görünüşü renkli deniz kestanesini andırsa da dikenleri oldukça yumuşaktır. Soyulmuş üzüm tanesini andıran meyve oldukça yumuşak ve tatlıdır.
PAPAYA
Papaya, Güney Amerika kökenli olan, armut biçiminde egzotik bir meyvedir. Papaya mevyesinin içi yumuşak ve suludur. Bu etli kısım papayanın çeşidine göre kırmızı, pembe ve turuncu olabilir.
POMELO
Turunçgiller ailesinin en büyük üyesi olan pomelo meyvesi genelde armut şeklinde ve 15-20 cm büyüklüğündedir. Vietnam, Çin ve Tayland'da yoğun olarak yetiştirilmekte olan pomelo meyvesinin kökeni Malezya'dır.
YILDIZ MEYVESİ
Güneydoğu Asya'ya özgü bu meyve yeşilken toplanıyor, buralara ulaşana kadar olgunlaşıp yavaş yavaş sararıyor. Yeşil meyvenin tadı eriğe yakınken, olgunlaşan meyvenin elma, armut, limon arası bir tadı var.
PITAYA (DRAGON/EJDERHA MEYVESİ)
Olgun olanı tatlı ve kiviye benzer bir lezzette. Meyvenin kendisi ve görünüşü oldukça etkileyici. Meyve salatalarında sunuma renk katmak için birebir.
KIWANO (BOYNUZLU KAVUN)
Tadı olgunluk derecesine göre salatalık ile muz arasında gidip gelebilecek ve hafif bir ekşilik de barındıran bu meyve bağışıklık sistemi için fazlasıyla yararlı.
MUCİZE MEYVE
Belli bir tadı olmaksızın tüketildikten hemen sonra ve bir saat boyunca yenen acı, ekşi veya tüm diğer gıdaların tatlı olarak algılanmasını sağladığı için ona mucize meyve deniyor. İşin aslı şöyle: meyvedeki miraculin denilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak, ekşi ve acımsı tatları almayı önlüyor. Bu durumda bu meyve yendikten sonra yenen diğer şeylerin tatlı olarak algılanmasına neden oluyor.
PASSION FRUIT (ÇARKIFELEK MEYVESİ)
Tüm dünya onu tutku meyvesi olarak tanısa da bizde çarkıfelek olarak isim bulan meyvenin anavatanı Amerika kıtasıdır. Sert ve mor renkli dış kabuğunun içinde sulu, jölemsi, ferahlatıcı bir meyve özü ve çıtır çıtır yenebilir çekirdekleri vardır.