Sokak lar yürürken sakın, "Şimdi bu da nerden çıktı?" demeyin.
Kirli bilgilerin havada uçuştuğu, gürültüden keyfimizin kaçtığı şu günlerde sanırım hepimizin biraz oksijene ihtiyacı var…
Okuyacaklarınız belki bu işe yarar.
***
Olgunlaşma…
Davranışımızda öğrenme ve alıştırma yapma yoluyla değil de büyüme sürecinin doğal sonucu olarak görülen değişimdir.
***
Birde olgunlaşma enstitüleri var bilirsiniz.
Biri Adana'da olmak üzere ülke genelinde toplam 15 Olgunlaşma Enstitüsü var.
İlkokulu bitirmiş herkesin başvurabildiği eğitim yuvalarıdır buralar.
Olgunlaşma enstitülerinde öğrenciler beceri ve yeteneklerine göre meslek edinirler.
***
Bu okulların bir başka görevi de Anadolu medeniyetlerine ait, kaybolmaya yüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarıp yaşatmasıdır.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi İkbal Kalın epeydir okulda üretilenleri görmem için arayıp duruyordu.
Gittim…
Muhteşemdi…
Etkileyiciydi.
***
Galiba Olgunlaşma Enstitülerinin en başarılısı Adana'da…
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Hanım da Adana Olgunlaşmanın yaptıklarını çok beğenmiş…
Hatta Ankara'da bir defile düzenlemelerini de sağlamış.
Her yaştan öğrencisi var.
Öğretim kadrosu zıpkın gibi,
***
Anadolu kültüründe önemli yer tutan törensel olgular, yöresel giyim, kuşam, takı, dokuma ve süsleme gibi bu toprağın duygusunu, dokusunu ve kokusunu çağdaş tasarımlarla günümüze yansıtan hatta günlük kullanıma sunulmasını sağlayan güzel eğitim yuvalarıdır Olgunlaşma Enstitüleri.
***
Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi, Ürettikleri eserleri çok sayıda ülkede
sergileme imkanı bulmuş.
Bir çok devlet adamına ve
First Lady'ye elbise de dikmiş.
Bolca sipariş alıyorlar…
Sadece elbise mi üretiyorlar?
Elbette ki hayır.
Ben anlatmayayım siz gidin görün iyisi mi...
***
Özlem Akalın'ın hazırladığı
"Adana Mutfak Sanatı" isimli kitabı da görmenizi isterim…
İçinden lezzet fışkırıyor.
Okul Müdürü
İkbal Kalın, kitapla ilgili olarak,
"Mutfak sanatı insanoğlunun geçmişten bu yana yaşantısında vazgeçemediği, zamanının büyük bir kısmını harcadığı, bununla birlikte insanların gözünde, gönlünde ve damağında hoş lezzetler bırakmak için uğraşı verilen bir kültürdür" diyor…
Kitabı yayına hazırlayan Özlem hanımı kutluyorum…