Yunus Emre Akkor ve Zennup Pınar Çakmakçı kardeşler güzel bir iş çıkardı…
İki kardeş, Osmanlıların deniz ürünlerini ne şekilde yediğini araştırıp kitaplaştırdı.
Bu sayede Osmanlı'nın deniz ürünlerini sıkça tükettiğini öğrenmiş olduk.
Tabii o leziz yemekleri ve ilginç hikayelerini de...
***
Mesela 16. yüzyılda 2. Selim'in, Bursa Kadısı'na gönderdiği buyruk bunlardan biri.
Sultan, Uludağ ırmaklarındaki balıkların padişah ve yakınları için avlanacağını, başkalarının balık avlamasının yasak olduğunu buyurmuş.
***
Kitap türünün ilk örneği.
Padişahların ve yakınlarının hatta Müslüman halkın deniz mahsulleri ve balık pişirme tekniklerini anlatıyor.
Ayrıca bu eser 2012 yılında yemeğin Nobel'i sayılan
Gourmand ödüllerinde,
'En İyi Balık ve Deniz Mahsulleri' kategorisiyle ödüllendirilmiş.
Meğer padişahlar, balık yedikten sonra mutlaka gülbeşeker şerbeti içermiş.
Bu şerbet hem mideyi rahatlatırmış hem de ağız tadına iyi gelirmiş.
***
Şu sıra Muhteşem Süleyman dizisi ilgiyle izleniyor,
Ben de Kilisli kardeşlerin bu muhteşem eserinden sizi haberdar etmek istedim.
Kitap Alfa Basım'dan çıkmış.
Meraklılarına duyurulur…