Bilmeyenler 'Kimdir bu Necat hoca?' diye sorabilirler.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olup yetişen ve bu kente hizmet için canla başla çalışan bir sağlık neferi.
Necat hocanın başında olduğu Antalya Kamu Hastaneleri Birliği, son dönemde sağlıkta ağırlığını hissettirdi. Antalya'daki sağlık yatırımları, çalışmaları ve bir hastanın isteği bile yakından takip edilir hale geldi.
Tabi bunların hepsi Sağlık Bakanlığı'nın verdiği destekle gerçekleşebiliyor.
Antalya'nın aldığı yüksek göç her yıl sağlık hizmetine talebi artırırken, son iki yılda yapılan sağlık yatırımları büyük bir açığı kapattı.
Bu yatırım atağından en çok yararlanan ise ilçeler oldu. Antalya'da Büyükşehir Yasası ile köyden mahalleye olan dönüşüm, yatırımlarla sağlık hizmetlerinde de yaşandı. Son iki yılda 362 milyon lirayı aşan sağlık yatırımının altına imza atılırken, planlanan dev projeler de dikkat çekiyor. Yatırımlar bitmemiş bitecek gibi de gözükmüyor.
Bunun en basit örneği önümüzdeki süreçte yapılması planlanan 1000 yataklı Antalya Şehir Hastanesi, 300 yataklı Aksu Devlet Hastanesi, 500 yataklı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi'ne 300 ek yataklı bina ve birçok ağız ve diş sağlığı merkezi yatırımları gibi. Bunların yanında benim büyük önem verdiğim konulardan biri olan yoğun bakım tedavisi ve yatak sayısı idi. Necat hocanın bu konuda yaptığı açıklamalarda bana umut verdi. Çünkü 2015 yılında ilçe ve merkezdeki sağlık tesislerin 196 olan erişkin ve yeni doğan yoğun bakım yatak sayısı 2016 yılında 303'e çıkarılmış. Bu ay sonuna kadar hizmete girmesi planlanan yeni sağlık tesislerinde ise 100 erişkin, 27 çocuk ve 33 yeni doğan olmak üzere toplam 160 yoğun bakım yatağı daha Antalya'ya kazandırılacak.
Bu rakamlara bakınca ambulansa alınan bir ağır hasta sağa sola götürülmeyecek ve direkt bir hastaneye kaldırılabilecek. Yani hizmete giren yoğun bakım yatakları ve yükselen seviye ağır hastaların sevklerinin azalmasına ve nitelikli sağlık hizmeti almalarına katkı sağlayacak.
Geçtiğimiz günlerde Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Yılmaz'ın yaptığı açıklamaya göre, 2016 yılında hastanelerde acil hizmetler dahil toplam 8 milyon 438 bin 16 kişiye poliklinik hizmeti verilmiş. Kamuya ait hastanelerdeki 88 ameliyat masasında 199 bin 776 ameliyat yapılmış. Hastanelerde bunlar yapılırken 5 bin 418 hasta evinde takip edilip evde tedavi ve bakım hizmeti veriliyor.
Şöyle rakamlara bakınca 'Allan devlete zeval vermesin, Necat hoca ve ekibine de kolaylıklar versin' demek geliyor.
Tabi Antalya Kamu Hastaneleri Birliği insanımıza hizmet verirken sağlık turizmini de unutmuyor. Almanya, Rusya, İran, Kırgızistan, Ukrayna ve Kazakistan'dan gelen turistlerin faydalandığı sağlık hizmetleri de dikkat çekiyor.
E ne diyelim. Necat hoca ve ekibine Allah güç, kuvvet ve sağlık versin. Versin ki sağlıkta sorunumuz olmasın.
Sağlıcakla kalın.