İzmir'in her semtinde bir yaşanmışlığım saklı. Eski bir Bayraklılı sayılırım. Bayraklı Eczacıbaşı İlkokulu'nda okudum.
Çocukluğum Sent Antuan Katolik Kilisesi'nin bulunduğu sokakta geçti. İzmir için simge ilçelerden biri olan güzelim Bayraklı, kişisel tarihim nedeniyle, hep yakın ilgi alanımda olmuştur. Yerel seçimleri, Bayraklı penceresinden de yakından izliyorum. Adayların bir bölümünü tanıyorum.
Şu an belediye başkanlığı görevini sürdüren Hasan Karabağ ile sadece sıcak bir merhabamız var. Kendisini çok tanımam. Karabağ, şimdi CHP'den ikinci kez başkan adayı. AK Parti'nin adayı İsmail Sarı eski bir arkadaşım. Eski bir Bayraklılıdır. İlçe halkının çok güvendiği, sevdiği isimdir. Ailesi 1968 yılında Bayraklı'ya yerleşmiş. İsmail Sarı, 6 yaşından bu yana, Bayraklı'da yaşıyor.
Çalışkan, sözünün eri, insanlığıyla öne çıkmış isimdir. Birkaç gün önce, gazetemizi ziyaret etti. Eski anılardan, dostluklardan konuştuk. Sarı, Bayraklı'da kampanyaya başladıkları anda, CHP'nin 5 puan önünde olduklarını, bunu araştırmalarla saptadıklarını öne sürdü. Araştırmaların ne söylediği kadar, en yakın seçimde siyasi partilerin aldıkları oylar, gösterge sayılabilir. 2011 Genel Seçim sonuçları, Bayraklı için bir gözlem unsuru. AK Parti 2011 seçiminde, ilçede birinci parti konumundaydı. 80 bin 961 oy almış, yüzde 41.41 oranına ulaşmıştı. ,Yerelde iktidar olan CHP ise 2011 genel seçimlerinde, Bayraklı'da 76 bin 531 oy ile yüzde 39.41 puan almış ve ikincilik koltuğuna oturmuştu. MHP 19 bin 737 oy alarak, yüzde 10.10'luk oranla 3. olmuştu. MHP'nin Bayraklı adayı, Mehmet Toptaş'ı tanımıyorum. Bayraklı'da tanınan bir mali müşavir.
Buraya kadar saydığım aday tablosuna baktığımda, en güçlü adayın İsmail Sarı olduğunu rahatlıkla vurgulayabilirim.
Ama bu tabloya, son anda güçlü bir aday ismi daha dahil oldu. Yerel seçim yarışına yönelik bütün tahminleri de karıştırdı. Bu isim Hüseyin Aslan. Önce CHP'den büyükşehir aday adayı olan; Aziz Kocaoğlu'nun adaylığı kesinleşince, CHP Bayraklı Başkan adayı olması beklenen Aslan; bu da gerçekleşmeyince, DSP kartını açtı. DSP'den Bayraklı Başkan adayı oldu.
KÜÇÜMSEYEN YANILIR
Bu yarışta Hüseyin Aslan'ın adaylığını küçümseyenler, çok yanılacaklar. Çünkü Aslan, bugüne kadar yaptığı tüm işlerde başarılı olmuş, icracı bir kişilik. Kentte sevilen isim. Siyasi parti, oy verme eğilimleri dışında; kentsel dönüşüm gerektiren Bayraklı'da, icracı yönüyle öne çıkmaya çalışacak; tüm partilerin tabanından oy almayı hedefleyecektir. Kendi içinde yaralı bir görüntü veren CHP'nin tepki oyları, doğal olarak Aslan'a gidebilir. Bu nedenle Hüseyin Aslan, Bayraklı'da dengeleri şimdiden bozmuştur. Aynı zamanda Ege-Koop Genel Başkanı olan ve kentlilerin daha çok bu yönüyle tanıdığı Aslan; dün sabah Bayraklı için projelerini açıkladı. "Bayraklı'da kavga etmeyecek, uzlaşacağız. Tehdit etmeyecek, ikna edeceğiz. Kentsel dönüşümde, hakkı ve halkı esas alacağız" diyen Aslan, projeleri 5 başlık altında toplamış.
KOLTUK TAM ORTADA
Aslan'ın projeleri, Bayraklı'da Smyrna kentinin ortaya çıkarılmasını, Barış Anıtı'na teleferik hattı kurulmasını, bir eğlence ve spor adası yaratılmasını, Bayraklı Çarşısı'nın yeniden ele alınmasını, Bayraklı Meydan düzenlemelerini, ciddi kentsel dönüşüm atağını içeriyor. Aslan, projelerle halkı yakalamayı hedefliyor. AK Parti adayı İsmail Sarı da, projeleriyle birlikte özellikle, Binali Yıldırım'ın sunduğu Bayraklı yaklaşımının rahatlığını yaşıyor. Sonuçta Bayraklı'ya yerel seçim şemsiyesi altından baktığımda; şunu rahatlıkla objektif olarak vurgulayabilirim:
Bayraklı'da yerel seçim, hiçbir parti açısından, çantada keklik gibi görülmüyor. Önümüzdeki kısa sürede, partilerle birlikte adaylar üzerinden yürüyecek, kıran kırana bir yarışa tanık olacağız. Başkanlık koltuğu, Bayraklı'da tam ortada duruyor. Çalışan kazanacak. Adaylardan kaybedeceği kesin olanı, şimdiden tahmin ediyorum, ama yazmayayım. En iyisi hak eden ve hizmet edecek olan kazansın.