Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için bugün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın adını açıklaması bekleniyor.
Sonuçta Başbakan Erdoğan, Yıldırım'ın adaylığını İzmir'de açıklamayı da tercih edebilir.
Usta siyasetçi, kabinenin en başarılı bakanlarından biri olan Binali Yıldırım, AK Parti için yerel seçim yarışında tercih edilebilecek, en iyi isimlerin başında geliyordu.
Binali Yıldırım, ihtimalen yerel seçim yarışında, en önemli ilçeleri, teşkilatın görüşünü alarak kendisi belirlemek isteyecektir. Siyasi kulislerden yansıyanlar, böyle olacağını gösteriyor.
Binali Yıldırım'ın adaylık süreciyle birlikte, ilçelerde de bazı adlar öne çıkmaya başladı. Konak için AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Bayraklı için İsmail Sarı ile AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın adı geçiyor. Seçim yarışında, en kritik iki ilçe olan Buca ve Karabağlar için, konuşulan iki isim var. Karabağlar için, İzmir Ticaret Odası Meclis eski Başkanı Necip Kalkan, Buca için ise Buca Belediyesi eski başkanlarından Cemil Şeboy'un adı kulislerde ağır basıyor.
BAŞTAN AVANTAJ SAĞLAR
Yıldırım'ın açıklanmasının ardından, AK Parti yarışa erken başlayıp, sahaya çıkmak için, İzmir'de geciktirmeden tüm ilçelerin adaylarını belirleyecektir. İzmir'de Türkiye'nin en rekabetçi ve ilginç seçim yarışına tanık olacağız. 2009 yerel seçiminden, 2011 genel seçimine uzanarak, çok küçük bir siyasi analiz yapalım. 2011'de partilerin puanlarına bakıldığında, İzmir'in aslında hiçbir siyasi parti için, çantada keklik bir tablo sergilemediği daha iyi anlaşılır. Öncelikle, milletvekili genel seçiminde, 2011 yılında CHP'nin yüzde 43.8, AK Parti'nin yüzde 36.8, MHP'nin yüzde 11.2 oy oranına sahip olduğunu hatırlatalım.
Önümüzdeki seçimde adaylar elbette çok etkin rol oynayacak. Ama bazı önemli ilçelerde AK Parti'nin 2011'de önde olduğu gerçeğine dikkat çekmek gerekir. Bayraklı örneğiyle başlayalım. AK Parti yüzde 41.4, CHP yüzde 37.9, MHP yüzde 14.1 oranında oy almıştı.
Bayraklı ve benzeri AK Parti'nin 2011 yılında önde olduğu ilçelerde, eğer iktidar partisi toplumun güvendiği, başarılı, iyi isimlerle sahaya çıkarsa, baştan avantaj sağlayacaktır.
İzmir'in en önemli ilçelerinden Buca'da da durum farklı değil. Buca'da 2011 milletvekili seçiminde AK Parti yüzde 41.3, CHP yüzde 38.1, MHP ise yüzde 11.7 oranında oy almıştı. Aynı yaklaşım AK Parti açısından, Buca'da da geçerli. Gaziemir de, 2011'de AK Parti'nin önde olduğu ilçelerdendir. (AK Parti yüzde 38.7, CHP yüzde 37.6, MHP yüzde 14.4.)
KIRAN KIRANA BİR YARIŞ
Karabağlar örneği çarpıcıdır. AK Parti 2011'de Karabağlar'da yüzde 42.8 oranında oy alırken, CHP yüzde 39, MHP yüzde 9.8 oranında oy aldı. İlk bakışta CHP'nin en sağlam ilçesi gibi görünen Bornova'da bile, 2011 yılındaki genel seçimde aradaki fark çarpıcıydı. CHP yüzde 41.8 oy oranındayken, AK Parti yüzde 39'a sıçramış, MHP yüzde 11.3 oy almıştı.
Yine AK Parti, Bergama'da, Kiraz'da, Ödemiş'te, Menemen'de, Torbalı'da ve Tire'de, bariz farklarla CHP'nin önünde gidiyordu. Sadece Aliağa'da, CHP yüzde 39.2'lik oyuyla, yüzde 37.9 oranındaki AK Parti'nin önündeydi. Aliağa'da MHP ise yüzde 14.1 oranında oy almıştı. Bu rakamlar, Konak, Karşıyaka, Balçova, Narlıdere ve Güzelbahçe gibi ilçelerde, ağırlıklı olarak oylarını çok yükseltmek, diğer ilçeleri ise almak isteyecek AK Parti ile CHP arasında, ne kadar kıran kırana bir yarış geçeceğinin göstergesi. Yani, seçim yarışında hiçbir partinin eli rahat sayılamaz. Ayrıca MHP konusunda ciddi bir yanılgı var.
2009 yerel seçimlerinde ortaya çıkan siyasal hava sonucunda, MHP'nin İzmir'de yüzde 11.5 civarında olan oylarının, yüzde 4.5 kadarı CHP'ye kaymış, MHP büyükşehirde yüzde 7.2'de kalmıştı. Şu anda esen siyasi havada MHP tabanı, oylarını CHP'ye kaptırmaya niyetli görünmüyor. Hatta bu nedenle büyükşehir için, İzmir'in tanıdığı ANAP kökenli bir ismin aday gösterileceği konuşuluyor.
Bu ismin eski milletvekillerinden Süha Tanık olduğu belirtiliyor. Yani MHP tabanı, 'emanet' oy uygulamasından vazgeçecek gibi. Bu da İzmir'de, yerel seçim yarışını daha ilginç kılacak.