İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl geleneksel olarak açıkladığı 'İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesini 'İzmir ve Ege gözlüğü' ile inceledim.
Her ne kadar İzmir ve Ege'nin, Türkiye ortalamasında tam olarak hak ettiği noktada olduğunu düşünmesem de; son yıllarda somut verilere dayanmayan 'İzmir, Ege geriliyor' söylemlerine de katıldığımı söyleyemem. Çünkü ekonomik veriler, hala Ege Bölgesi'nin Türkiye'de ikinci, İzmir'in ise üçüncü sırada olduğunu gösteriyor. Yani İzmir ve Ege bir yanıyla sahip olduğu potansiyeller nedeniyle, 'parlak gelecek' vizyonunu taşıyarak, ekonomik ligde güçlü varlığını ortalama olarak korumayı sürdürüyor.
İlk 500'e baktığımızda, Anadolu sermayesinin özellikle Gaziantep ağırlıklı sıçraması fark ediliyor.
İlk yüzde her zamanki gibi İstanbullu firmaların büyük ağırlığını hemen görebiliyoruz.
Ankara geçtiğimiz yıl olduğunu gibi, ilk 500'de 27 firma ile temsil ediliyor.
Kamu kuruluşları ise geçtiğimiz yıllardaki gücünü korumuş durumda.
İlk 500'de sıçrama ve gösterdiği hızlı gelişme açısından Gaziantep'in ardından dikkat çeken kent ise eksikliklerine rağmen yine İzmir.
EGE'NİN GÜCÜ ARTTI
Örneğin İzmir, 2006 yılında 44 firma ile aynı listede yer almıştı. Sonra kan kaybederek, bu rakam 2011 yılında 32 firmaya kadar gerilemişti. 2012 yılında ise İzmir'de bir hareketlenme ve toparlanma olduğunu görmek mümkün.
Çünkü İzmir ilk 500'deki sayısını, özel sektörde 34'e yükseltmiş durumda.
Ama Ege Bölgesi'nin ağırlığını da unutmamak gerekiyor. İlk 500 listesinde Ege'nin gücü artmış durumda.
Örneğin Ege Bölgesi'nin geçirdiği zorlu süreçlerden sonra, yeniden toparlanan ve dinamizmi ile çok ayrı sektörlerde konumlanan Denizli'den, tam 10 firma, ilk 500 listesinde yer alıyor.
İzmir'in yanıbaşındaki Manisa da, kendisini göstererek 9 şirket ile temsil ediliyor. Muğla'dan iki; Aydın, Balıkesir, Uşak ve Kütahya'dan birer firma ilk 500 listesinde.
Aydın listeye ilk kez giriyor.
Aynı şekilde Ege'nin en kuzeyindeki Çanakkale de, ilk kez ilk 500'de temsil ediliyor.
İlk 500'de, yabancı sermayeli şirketlerin sayısının azalması ayrı dikkat çekici bir nokta.
YORGANCILAR'IN SÖYLEDİĞİ
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, İzmir ve Ege'nin ilk 500 içindeki performansını bütün eksikliklere rağmen çok olumlu ve başarılı buluyor.
Çünkü EBSO üyesi kurumların listedeki yeri, ortalama yüzde 12'ye tekabül ediyor.
Ayrıca EBSO'nun ilk 100 listesine giren firmaların 41 tanesi ise 500 büyük listesi içinde yer alıyor. Ender Yorgancılar; "Söz konusu 41 üyemiz, İSO'nun 500 büyük listesindeki 'üretimden satışların' yüzde 10'unu, 'dönem kar/zararın' yüzde 10.4'ünü; 'net aktifin' yüzde 6.1'ini, 'özsermayenin' yüzde 5.6'sını, 'ihracatın' yüzde 10.8'ini, 'istihdamın' yüzde 5'ini gerçekleştirmiştir" diyor.
EGE'YE ARTI DEĞER
İSO'nun hazırladığı ilk 500 listesinin ilk 100'üne baktığımızda da; İzmir ve Ege açısından hareketlilik var.
Örneğin PETKİM Petro Kimya Holding, Türkiye'nin büyükleri arasında 2011 yılında 12. sıradayken, 2011 yılında 11. sıraya yükselmiş durumda.
Denizli'den Er-Bakır, Ege'nin ikinci yıldızı. Er-
Bakır ilk yüzde 2012 yılında 23. sırada yerini koruyor.
Son dönem yaptığı çok ciddi yatırımlarla dikkat çeken İzmir Demir Çelik ise 2011 yılında 41. sıradayken, 2012 yılında 38. sıraya yükselmiş.
Ege'den Balıkesirli Banvit ise 2012 yılında yine 58. sıradaki yerini korumuş.
Akhisar'ın sürekli olarak yıldızı yükselen grubu Keskinoğlu Tavukçuluk, atak yaparak 2011 yılında 92'nci sıradayken, 2012 yılında 86'ncı sıraya oturma başarısı göstermiş.
Yine Torbalı'da faaliyet gösteren JTI Tütün Ürünleri A.Ş, 2012 yılında 119. sıradan 89. sıraya yükselmiş.
İlk yüzde olan diğer firmalar ise adını az duyduğumuz Denizli'den Kocaer Haddecilik ile Aliağa'dan Özkan Demir Çelik. Kocaer Haddecilik 114. sıradan 95. sıraya, Özkan Demir Çelik ise 99. sıradan bir basamak atlayarak 98. sıraya yükselmiş.
İzmir ve Ege'de ilk 500 büyük arasına giren, tüm kuruluşları kutlarken, her birinin Ege ekonomisine kattığı artı değerin önemine bir kez daha dikkat çekmek isterim. Dileğimiz bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artmasıdır. Çünkü
İzmir ve Ege Bölgesi, Türkiye'