İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın (İKSEV) 2 Mayıs-16 Temmuz arasında düzenlediği 27. Uluslararası İzmir Festivali, geçtiğimiz günlerde Celsus Kütüphanesi'ndeki Apollon Musagete Quartet konseri ile sona erdi.
Etkinliklerin tümünü izlemeyi çok çok istedim. Ama bu fırsatım olamadı. Sadece, İKSEV'in "Dünyanın en iyi orkestraları İzmir Festivali'nde" projesi kapsamında kente gelen, dünyanın en eski senfoni orkestralarından New York Filarmoni'yi, Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde izleyebildim. Muhteşemdi.
DÜNYANIN EN İYİLERİ
Uluslararası İzmir Festivali; bu yıl yine çok renkli, çok nitelikli konserlere tanık oldu.
Bunlardan biri bu yıl Festival mekanları arasına katılan Bergama Bazilika'sındaki Minguet Dörtlüsü'nün konseriydi. Dünyanın ilk siyahi klasik bale topluluğu 44 yıllık geçmişe sahip Harlem Dans Tiyatrosu'nun gösterisi ise kaçırdıklarım arasındaydı... Yine izleyenler, dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı çello sanatçılarından Mischa Maisky ile Baltık ülkelerinin en iyi genç sanatçılarından oluşan Kremerata Baltica'nın Celsus Kütüphanesi'ndeki konserlerinin kesinlikle belleklere kazındığını vurguladılar.
Avusturyalı dört usta müzisyen Sebastian Gürtler (keman), Michael Williams (çello), Gerhard Muthspiel (kontrbas) ve Tommaso Huber'den (akordiyon) oluşan Amarcord Wien ise Efes Odeon'u taçlandırdı. Festivalde Avrupa Restorasyon Ödülü sahibi Abacıoğlu Han'da da, eşsiz bir Barok Gecesi yaşanmış. "Hille Perl&Lee Santana&İzmir Barok" konseri, izleyenleri büyülemiş.
EMEK TEŞEKKÜRÜ
27. Uluslararası İzmir Festivali, her yıl kendisini yenileyerek, çıtayı daha yukarıya çekerek sürüyor. Festivalin düzenlenmesine emek verenlere, ne kadar çok teşekkür etsek azdır. Bu festivali hayatının anlamı haline getiren İKSEV Başkanı değerli Filiz Eczacıbaşı'nı ayakta alkışlamalıyız. İzmir'in bu zarif kadını, bu festival için yıl boyunca çok büyük emek harcıyor. Filiz Eczacıbaşı ve başta sevgili Sirel Ekşi olmak üzere, tüm ekip arkadaşlarına, İzmir'e kattıkları bu artı değer, bu güzellik için, ne çok teşekkür etsek azdır.
Bu tür organizasyonlarda, katkıda bulunan ve sponsorluk yapan kuruluşlara teşekkür, genelde ihmal edilir ya da biraz eksik kalır. Bu nedenle katkıda bulunan kuruluşlara, İzmirli bir gazeteci olarak, içtenlikle teşekkür ediyor, hepsini alkışlıyorum. Dilerim önümüzdeki yıllarda da katkıları sürer.
KATKIDA BULUNANLAR
Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı.
Festivalin ana sponsoru yine Eczacıbaşı Topluluğu'ydu.
Program sponsorları ise Borsa İstanbul ve CMS oldu.
Festival için 'Goethe Enstitüsü İzmir, İstanbul Polonya Başkonsolosluğu, Adam Mickiewicz Enstitüsü, İzmir Polonya Fahri Konsolosluğu' ile işbirliği yapıldı:
Festival destekçileri arasında yer alan kurumlar ise sırasıyla şöyle:
İzmir İl Özel İdaresi, Bakioğlu Holding- Bak Ambalaj, Çimentaşgroup, İzmir Ticaret Odası, SÖKTAŞ, AKG Grubu, Egenda-Enda- AkçayHes-Tuzla Jeotermal Enerji-Su Enerji, İnci Holding, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Vestel, Arkas, Yaşar, Ben Boru, Petkim.
Festivalin hizmet sponsorları ise şöyle ayrıldı:
Baskı hizmetleri: Tükelmat ve Alkim Kağıt.
Kurye hizmetleri: Telekurye.
Tasarım kampanyası ve tasarımlar: dsTasar ve Shift İzmir.
Yiyecek-içecek hizmetleri: Fantasia Otel De Luxe ve Kaya Prestige Catering.
Konaklama hizmetleri: Swissotel Büyük Efes.
Hepsine çok çok teşekkürler. Sağolsunlar. Varolsunlar.