İzmir'de gündelik hayatın koşuşturmasında, bazen kentteki bazı eksiklikler ya da sonuçlanmakta geciken işleri, elbette yapıcı bir üslup ile, eleştiriyoruz. Bunların yanında, gözümüzü olumluluklara kapattığımız anlar da oluyor.
Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bornova'da oluşturulan Homeros Vadisi projesini gezince, bunu daha iyi algıladım.
Projenin ilk oluşturulmaya başladığı Homeros Vadisi'ni 2008 yıllarının sonunda gezmiştim, beğenmiştim de; ama dürüst olmak gerekirse, bu değerli çevre projesinin 'sürdürülebilir' olup olamayacağı konusunda kaygı duymuştum. Aradan 5 yıl geçmiş. Gördüm ki İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova'nın arka kısmında kalan bu vadide, kelimenin tam anlamıyla cennetten bir köşe yaratmış. 9 kilometreye yakın olan düzenlemede 20 civarında gölet yaratılmış. Bir dağın ucundan doğal koşullarda akan su, doğanın güzelliği ile bütünleşmiş. Vadinin doğal yapısında, olumlu müdahalelerle muhteşem bir güzellik yaratılmış. İnsana huzur veren bir çevre yatırımı. Bu arada bölgeye 100 bine yakın yeni bitki dikilmiş. Göletlerin çevresi ahşap çitlerle çevrilmiş. Ortalık pırıl pırıl, çok bakımlı piknik alanları. Bazı noktalarda çocuklar için oyun alanları düzenlenmiş. Anlayacağınız İzmir yeni ve harika bir cazibe merkezi kazanmış.
M.Ö 8. yüzyılda Antik Çağ'da Smyrna'da (İzmir) yaşadığı düşünülen İyonyalı büyük ozan, İlyada ve Odysseia destanlarının derleyicisi, anlatıcısı Homeros'un adını taşıyan vadi, gerçekten çok güzel olmuş. Homeros ile ilgili farklı efsaneler arasında, aynı vadide bulunan mağaralarda, zamanının bir bölümünü geçirdiği de aktarılır. İşte o mağaraları da görebiliyorsunuz.
Gitmeye, görmeye, yaşamaya değer. Bir de Homeros Kültür Sanat Derneği'nin kurucusu Bornovalı mimar Mümtaz Öktem, kanımca tatlı bir çılgınlık yaparak, vadinin en tepesindeki Kayadibi Köyü'nün çıkışında, adını Homeros koyduğu ciddi İzmir mutfağına sahip, muhteşem bir restoran açmış. Antik Çağ kahramanlarının müzelerde bulunan heykellerinin, tıpa tıp kopyaları ile süslenmiş restoranda, bütün İzmir ayaklarınızın altında. Uzaktan Körfez'e bakıyorsunuz, harika manzara, doğa ile dans eden çok şık bir restoran. Görülmeden güzelliğinin tarif edilmesi zor.
BUZDA SÜZÜLEN KUĞULAR
Bu arada yine örnek çevre yatırımı sayılabilecek Bornova'daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı'ndaki 12 bin metrekarelik olimpik buz pateni ve buz hokeyi salonunu yeni gördüm. Buzda estetik ve güzellikle birer kuğu gibi süzülen küçücük çocuklara bakınca, kendimi Avrupa'da bir buz pateni yarışını izler gibi hissettim.
İşin doğrusu, bir bütünden baktığımızda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle çevre yatırımlarında örnek uygulamaları olduğunu vurgulayabilirim. Gündemdeki "Yüzülebilir Körfez" hedefinden, Sasalı'da 425 bin metrekarelik alanda 120 türden 1500 hayvanın doğal ortamlarda özgürce yaşadığı, 3 bin ağaç ve 250 bitki türüyle kentlilerin soluk aldığı Doğal Yaşam Parkı'na kadar, takdir edilmesi gereken projeler.
DEĞERLİ ÇEVRE YATIRIMLARI
Ayrıca deniz suyunun karışması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İzmir'in son dalyanı olan Homa Dalyanı'nın çevresinin setlerle güçlendirilerek koruma altına alınması çok değerli işler. Yine İzmir Kuş Cenneti'nin 20 kilometrelik yolunun "tamamen doğal" malzemeler ile yenilenmesi gözardı edilmemeli. Özellikle çevre yerleşimlerinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri kurularak; Gediz, Nif ve Küçük Menderes'e kirlilik akışının önüne geçilmesini de bu yatırımlarla eşdeğer sayabiliriz. İnciraltı ve Çiğli'de kent ormanları oluşturulması bir başka değerli çevre yatırımı.
Yine Kadifekale kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan yapıların ardından çıkan tam 42 hektarlık alanda, yeni kent ormanı oluşturma çabası da sevindirici. Belki Aziz Kocaoğlu, bakıldığında bu hemen fark edilmeyen hizmetleri dışında, kent merkezinde de kentlilerin daha somut görebileceği fiziki değişimleri gerçekleştirse, yaptıklarıyla, halkın hizmet algısında daha dikkat çekici noktaya ulaşabilecektir.