Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocyas, Türkiye ziyareti öncesi SABAH'a konuştu
Yunanistan'da SYRIZA hükümetinde dışişleri bakanlığı koltuğuna oturan Prof. Nikos Kocyas, bugün İstanbul'da olacak. Patrikhane'yi ziyaret edecek olan Kocyas, daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Tecrübeli siyasetçi Kocyas, yarın ise Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek. Kocyas, Türkiye ziyareti öncesinde SABAH'ın sorularını yanıtladı.
Bakan olarak Ankara'ya ilk ziyaretiniz olacak. Ama daha önce Ankara'ya gitmiştiniz sanırım?
Dost Türk halkına hitap etme fırsatını verdiğiniz için teşekkür ediyorum. 1999'da Yorgos Papandreu'nun dışişleri bakanı olduğu dönemde 50 yıldan sonra ilk kez Ankara'yı resmen ziyaret eden heyette yer almıştım. Türkiye'nin AB yolunu açmayı hedefliyorduk.
Şimdi gündeminizde neler var?
Yunanistan'da müzakerelere ağırlık veren sol bir hükümetin dışişleri bakanıyım. Benim gibi akademisyen olan Sn. Başbakan Davutoğlu ile görüşeceğimden büyük mutluluk duyuyorum. Çavuşoğlu ile daha önce tanıştım. Son derece kibar biri. Bu görüşmede birbirimizi daha iyi tanımayı umut ediyorum. İlk olarak iki ülke arasındaki Güven Artırıcı Önlemler'le ilgili niyetlerimizi tekrar onaylamayı, ikincisi iki ülke arasında sürdürülen istikşafi (keşif amaçlı) görüşmelerin hangi aşamaya geldiğini konuşmayı ve hedeflerimize ivme kazandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca iki ülke arasında, fevkalade iyi bir yolda ilerleyen ekonomik ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz. Yunanistan'a gelecek olan Türk turist sayısının, bu yıl Rus turist sayısını geçeceği; yani bir milyonu aşacağı kanısı hakim. Türkiye ile aramızdaki ticaret hacmi dört katına çıktı. Yatırımlar arttı. Bölgemizdeki istikrar ve güvenlik konularını da gözden geçirme fırsatı bulacağız. Bu konularda Türkiye ile aynı görüşleri paylaştığımız alanlar da var; farklı bakışlarımız da var. Çoğu zaman çıkarlarımız örtüşmektedir. Çıkarlarımızın örtüşmediği durumlara da bir çıkış noktası arayacağız.
İki ülke arasındaki Güven Artırıcı Önlemler'de yeni bir öneriniz olacak mı?
Dışişleri bakanlıklarımızın temsilcileri arasında 24 Nisan'da İstanbul'da toplantı oldu. Bu toplantıda Ege hakkındaki tartışmalara dair alınan kararların, hepsini olmasa bile bazılarını netleştirerek ilk olumlu adımların atılmasını hedefliyoruz. En azından bir önlem konusunda mutabık kalacağımızı ümit ediyorum.
İstikşafi görüşmeler yıllardır sürüyor. Bu görüşmeler bakanlığınız süresinde tamamlanır mı sizce?
Yunanistan'ın sorumlu olmadığı bir dizi açık konular var. Balkanlar'daki milliyetçiliğin alevleniyor olması bir yana, Türkiye'nin uluslararası hukuk ve Ege gibi konuları yeni okuma biçiminden kaynaklanan sorunlar var. Bakan olarak, Türk-Yunan ilişkilerini ilgilendiren bu gibi konuları kapatmayı hedefliyorum.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın Ankara'ya ziyareti olacak mı?
Ankara ziyaretimde, Yunan ve Türk başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerine de hükümetler arasındaki işbirliği konularına da değineceğiz. Bu konulara açıklık getireceğimizi düşünüyorum.
Türk halkına mesajınız var mı?
Benim bir tabirim var. Tanrı bir zar atmış; düşeş getirmiş. Biri Türkiye, biri Yunanistan. Türk ve Yunan halkına kazanç sağlayacak bir siyaset bulmamız gerekiyor.
'ATİNA'DA CAMİ OLMALI'
Parlamento'da onaylanan Atina'da cami inşaatıyla ilgili son durum nedir?
Cami inşaatı ile ilgili yasada yeni bir düzenleme yapıldı. Benim bu konuda söyleyeceğim tek şey; ülkemizdeki Müslümanların ibadet yerlerinin olmasıdır. İnşaatı ile ilgili detaylar Bayındırlık Bakanlığı'nda.
Trakya'daki azınlıkların Müftülük gibi sorunları var. Azınlık temsilcileriyle görüşecek misiniz?
Kapılarımız, kendilerini Türk kökenli, Pomak ya da Roman olarak tanımlayan azınlık gruplarına her zaman açık.