Yunanistan'ın 1980 yılında Avrupa Birliği'ne üyeliğini sağlayan Konstantin Karamanlis'in 1974'te kurduğu Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) son yıllarda mali sıkıntılar çektiği konuşuluyor. 2011'den bu yana YDP'nin 7 bin 500 metrekarelik merkez binasının aylık 95 bin euro olan kirası ile 250 çalışanının maaşını 9 aydır ödeyemediği iddia ediliyor. YDP'nin ayrıca son ayların elektrik faturalarını ödememesi, YDP lideri ve kurmaylarının uçak biletlerini sağlayan turizm şirketinin de YDP ile arasındaki işbirliğine son vermesi YDP'nin aynı Yunan ekonomisi gibi "iflasın eşiğinde bulunduğu" yolundaki söylentileri körükledi.
'SÖYLENTİLER GERÇEK DEĞİL'
YDP genel müdürü konumundaki Kostas Çimaras ise bu söylentilerin "gerçekle ilgisi olmadığı" açıklaması yaptı. Çimaras, merkez binası için belirlenen ayda 95 bin euronun geçen yıldan itibaren 60 bin euroya indirildiğini ve Yunan devletinin siyasi partilere ayırdığı mali yardımların sağlanmasıyla kiraların derhal ödeneceğini belirtti. Yunan ekonomisindeki kriz nedeniyle YDP'nin Yunan bankalarından aldığı kredilerin durdurulmasıyla banka borçlarının 120 milyon eurodan 140 milyon euroya çıktığı belirtilirken; Yunan devletinin de siyasi partilere verdiği mali yardımları asgariye indirmesinin YDP'nin para kasalarını iyice boşalttığı belirtiliyor. YDP'nin iflasın eşiğine gelmesinin tek sorumlusu olarak YDP lideri ve bir önceki Yunan başbakanı Andonis Samaras gösteriliyor.
ÜLKEDE 10 KİŞİDEN 7'Sİ 'EURO' DİYOR
Kapa Research'ün Yunan gazetesi To Vima'da yayımlanan anketine göre Yunanlıların yüzde 71.9'u ülkenin kreditörlerle yapacağı anlaşmanın büyük fayda sağlayacağına inanıyor. Ankete katılanların yüzde 72.9'u Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istiyor. Katılımcıların yüzde 68.8'i ise eurodan çıkılırsa ülkenin gerçek bir riskle karşı karşıya kalacağını düşünüyor. Ankete göre seçimler yarın olsa SYRİZA yüzde 36.9 ile yine birinci parti gelecek.