Okurumuz Dr Yusuf Durlu'nun yandaki eleştirilerini ve yorumlarını Sağlık Editörü Esra Tüzün'e ilettim.
Tüzün, haberinde herhangi bir yanlış anlamaya yol açacak bir ifade veya bilgi hatası olmadığını vurguluyor:
"HD göz implantları ile kesin görüş elde edildiği cümleleri benim değil, Stanford Üniversitesi'nin araştırmacı ekibinin açıklamalarıdır. Üstelik bu açıklamalar çizimleriyle (gazetemizde de bu çizimler ayrıntısıyla yayınlandı) dünyanın en ünlü tıp dergilerinde de yayınlanmıştır. Bu çalışmaya yönelik bilimsel itiraz varsa Prof. Dr. Daniel Palanker'e yapılması daha doğrudur. Haberin içinden cümleler çekip 'bir algı hatası' diye yorumlamak yerine haberin tümünü okuyup bir algı hatası olup olmadığına bakmak çok daha anlamlı olur. Haberi sadece bu üç cümle ile anlatmak yerine, çizimi, görüşleri ile destekleyerek yazmamın nedeni de budur. Yeni gelişmeleri duyurmak zordur, bunun bilincindeyim. En ufak boş umut yaratmamak için boşlukta kalan noktaları özellikle Türk doktorlara da danıştım. Onların yorumları da zaten bu soruların yanıtını veriyor. Haberde uzun uzun anlattıklarımı şimdi tekrar yazmak istemiyorum ama yıllardır kullanılan ve pek işe yaramayan basit implantlar bu ekip tarafından geliştirilmiştir. Yani televizyon görüntüsü ilk kez elde edilmiyor, araştırma başkanının da anlattığı gibi HD'ye geçiliyor. Amerika'da her yıl 50 bin kişi kör oluyor ve bunlardan çok az bir gruba retinal implant takılıyor. Bu implantlar ilk kez hastalarda kullanılmayacak yalnızca çok daha iyi sonuç elde edilmesi sağlanacak.
İnsanda kullanılacak bütün implantlar için hayvan ve insan deneyleri zorunludur şimdi bunlara başlanacak. Haberimizden sonra gelen telefonlardan da anladığımız kadarıyla kör hastalar bunu çok iyi yorumladı. Her türlü gelişmenin yayınlanması için özel olarak ricada bulunanlar oldu. Burada önemli noktalardan biri kör olmalarına rağmen göz sağlıklarını korumaları gerektiğidir. Bunu da yine referans doktorumuz uyarısıyla vurguladı."
Okur Temsilcisi'nin yorumu: Haberi bir okur gözüyle okuduğumda, Dr Durlu'nun itirazlarını haklı kılacak bir gerekçe göremiyorum.
Haber çok net ifadelerle "umut"tan söz ediyor; uygulamaya beş yıl içinde geçileceğinin birkaç kez altını çiziyor.
Elde edilen "keskin görme" nin henüz deneysel çalışmaların ilk safhasında olduğu gayet iyi anlaşılıyor.