İstanbul'daki yerel seçime ilişkin olarak ortaya çıkan yolsuzluklar, Yüksek Seçim Kurulu'nun tüm oyların yeniden sayılması kararı ile, bu yolsuzlukları yapanların yüzlerine çarpılacaktır. Bunca yıldır çok partili demokrasinin gereği olan serbest seçimleri yapmaktayız. Ama bir seçime bu ölçüde şaibe karıştırıldığına açıkçası galiba ilk defa tanık oluyoruz.
Fark azalıyor
Adaylara verilen oyların nasıl değiştirildiğini, oy almayanlara nasıl oy yazıldığını kanıtları ile gördük.
Bu arada geçerli sayılmayan oylar arasında Binali Yıldırım'ın geçerli oylarının yer aldığını da gördük.
Şu ana kadar saptanılan usulsüzlükler ya da hilekarlıklar hesaba alındığında, iki aday arasındaki oy farkının şimdilik 3-4 bine yaklaştığı kesine yakındır.
Yeniden sayım şart
Ancak başta da söylediğim gibi, Türkiye'nin kalbi sayılan İstanbul'un Belediye Başkanı tüm oyların yeniden sayılması işle belirlenmelidir. AK Parti Genel Başkan yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un yaptığı açıklamalar bile, Yüksek Seçim Kurulu'nun yeniden sayım kararı almasına yetecek ölçüde iddiaları içeriyor.
Bu açıklamalardan bir alıntı yapıyorum:
Büyükçekmece örneği
"-Büyükçekmece'de bir seçmen kaydı usulsüzlüğü yapıldı. Çalışan birisi ilçe nüfus müdürlüğü nezdinde çalışmaya başlıyor, sonra bir şeyler oluyor. Bazen, başkalarının yazdıklarına, bazen henüz ruhsatı alınmamış binalara usulsüz seçmen kayıtları yapılmış. Şu anda 2 kişi tutuklu. 5 belediye başkan yardımcısının ifadesi alınmış."
Hep yapıyorlar
"-Birilerinin resmi ikametgahına usulsüz seçmen kaydırıyor, oradaki olması gereken seçmen de düşüyor.
Bunu biz nereye koyacağız? Biz Büyükçekmece'yi 4 bin 200 oyla kaybettik.
Buradaki büyükşehir oylarını ne yapacağız?
Belediye başkanının çok yakınındaki kişiler varsa, bu iş 2007'den beri yapılıyor ise biz buna ne diyeceğiz?"
Şaibeli durum
"-Biz diyoruz ki sandık başlarında kaydırmalar var ve normal değil. Bu kadar ince işçiliği çıkarmak kolay mı? Biz, 'Sandığın başında bir şeyler oldu' diyoruz. En yetkili kişiyi belirlerken bu kadar usulsüzlük yapılmışsa, bunun adı nedir? Nedir bu? Bunun adı şaibedir."
Organize usulsüzlük
"- Ama şöyle de diyebiliriz; organize bir usulsüzlük var. Organize bir suistimal var. Hata ötesi. Nereye elimizi atsak, elimizde kalıyor. Araştırdıkça vahim verilere ulaşıyoruz. Birileri çok özel planlamış diye düşünüyoruz. Birileri bu işi kapatmaya çalışıyor ve çamura yatıyor."
Hata olamaz
"-Her dönem oluyor bunlar. Ama bir var iki var. Bu kadar işin denk gelmesi münferit, adi, hata demek mümkün mü?
Planlı ve organize bir şeyler var. Bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız."