Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta Haberx.com'da yayınlanan yazısında "İyi yetişmiş bir pratisyen doktor hastalarının %50'sinin tanısını onları sadece dikkatle dinleyerek ve sorgulayarak koyabilir" diyordu. Çünkü tıptaki baş döndürücü ilerlemelere rağmen hastalığın teşhisinde hastanın özenle muayene edilmesi hâlâ çok önemliymiş.
Toplum ve siyaset
Aynı durum toplumsal bilimlerde ve bunların pratiğe aktarıldığı siyasette de geçerli değil midir? İyi yetişmiş ve ülkesinin sorunlarına doğru teşhisler koyabilen siyasetçilerin çoğunlukta olduğu ülkelerde hem gelişmenin önü açılır hem de istikrar korunur. Halkın ülkesinin yarınına olan güveni güçlenir ve ülke dünya rekabetinde her alanda ön sıralara çıkar.
Kötü dönemler
Ancak bazı dönemlerde siyaset, bu mesleğe layık olmayanların eline geçer. Toplumun değil iktidara yakın bir dar çevrenin gelişmesi, siyaset mesleğini icra eden yeteneksizlere yeter... Ülke kendi çıkarlarına değil, bağlantılı olduğu dış çevrelerin talimatına göre yönlendirilir ve yönetilir. Bu gibi durumlarda artık önemli olan "Devlet" değil "Derin Devlet"tir.
Hastalıklı muhalefet
Eğer bu kısır döngü kırılır ve siyaset mesleğine yine ehil olanlar sahip çıkabilirlerse, bu defa da yeteneksiz ve ezik olan kadrolar, topluma nefret ve kamplaşma tohumları serperler. Çoğulcu demokrasinin çok eskilere dayanan bir geçmişi yoksa, toplum çoksesliliği kamplaşma olarak algılama yanılgısına da düşebilir. Bu gibi durumlarda farklılıkların birlikte yaşamalarından doğan faydalar yerine "Ya sev ya terk et" benzeri ilkeler seslendirilmeye başlanır.
Özenli muayene
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta makalesinde "Özel polikliniklerimizin tıbbi incelemeye verdiği önemin, Avrupa ve Amerika standartlarının çok üstünde olduğunu iftiharla söyleyebiliriz" diyor ve şöyle devam ediyordu:
"Devlet veya üniversite hastaneleri ya da sağlık ocakları gibi resmi kurumlarımız da inceleme konusunda çok duyarlıdırlar. Burada günde 80-100 hasta muayene etmek zorunda olan doktorlarımızın hastaları yeteri kadar dinlemeye, sorgulamaya ve muayene etmeye zamanları olmadığı için, bu eksiklik laboratuar incelemeleri ile kapatılmaya çalışılır. Hemen her hastadan bir laboratuar incelemesi istenir ve böylece hastalara el bile değdirilmeden yakın ilgi gösterilmiş olur."
İyi doktor
"Hastalardan çok fazla inceleme istenmesinin temel nedeni ise bilgilerin her geçen gün çığ gibi artması yanında, tıp eğitiminin eksik ve yetersiz olmasıdır. Doktorlar da, bu kusurlarını ister istemez laboratuar incelemeleri ile örtme yoluna gitmektedirler. İyi doktor, sizden hemen bir dizi kan tahlili, röntgen, endoskopi, tomografi gibi incelemeler isteyen değil, sizi dikkatle dinleyen, sorgulayan ve muayene edendir."