Kırsal kesimlerden kentlere göçün Demokrat Parti iktidarı ile bir anda artmaya başladığı 1950'lerde yerleşik İstanbulluların "Halk geldi vatandaş denize rahat rahat giremiyor" şeklindeki yakınmaları hatırlardadır. Oysa 1960'a gelindiğinde İstanbul'un nüfusu henüz 2 milyonu bile bulmamıştı.
Ben gazeteciliğe ilk adımlarımı 1960'ta Orhan Kemal ve Muzaffer Buyrukçu ile birlikte İstanbul'un yeni semtlerinde röportajlar yaparak atmıştım. O dönemde Gültepe ve Kuştepe'nin nüfusları daha 5000'leri bulmamıştı. Şimdiki Gaziosmanpaşa o dönemde Taşlıtarla'ydı.
Kız sen İstanbul'un neresindensin?
Bestesi Ünal Narçın'a güftesi Aşık Yener'e (Elbistanlı Hacı Yener) ait olan Nihavent makamındaki "Kız Sen İstanbul'un Neresindensin" şarkısını bugünlerde dinlerken için için gülerim...
Bu şarkıda sayılan İstanbul semtleri Hisâr, Kuruçeşme, Arnavutköy, Ortaköy, Emirgân, Bebek, Sarıyer, Tarabya, İstinye, Yeşilyurt, Florya ve Üsküdar'dan ibarettir.
Bu şarkının güftesi bugün yazılsaydı Ümraniye, Ataşehir, Bahçeşehir, Sultanbeyli, Beylikdüzü, Dudullu, Kurtköy ve daha nice kent büyüklüğündeki semtleri de listeye dahil etmek gerekirdi.
79 milyon 814 bin kişiyiz
Dün Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı sayılara göre Türkiye'nin nüfusu 2016'da 79 milyon 814 bin 871 kişiye yükselirken, İstanbul'un nüfusu da 14.8 milyon olarak belirlenmiş.
Ankara'da da 5.3 milyon kişi yaşamaktaymış.
Düşünün ki İstanbul 11 milyonluk Yunanistan'dan da, 8 milyonluk İsviçre'den de daha fazla nüfusa sahip bir kent. Türkiye nüfusunun özelliği ise erkeklerin çoğunlukta olması...
Erkekler çoğunlukta
Erkek nüfusun oranı yüzde 50.2 (40 milyon 43 bin 650 kişi), kadın nüfusun oranı ise yüzde 49.8 (39 milyon 771 bin 221 kişi) olmuş... Bir de artık kaçınılmaz şekilde kentli olduğumuz görülüyor. İl ve ilçe merkezlerinde ikamet edenlerin oranı 2015'te yüzde 92.1 iken, bu oran 2016'da yüzde 92.3 olarak gerçekleşmiş. Belde ve köylerde yaşayanların oranı ise yüzde 7.7 olmuş.
Bir de Suriyeliler var
İstanbul, kilometrekareye düşen 2 bin 849 kişiyle nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu il olarak kayıtlara geçmiş. Bunu sırasıyla 507 kişi ile Kocaeli, 352 kişi ile İzmir ve 290 kişi ile Gaziantep takip etmiş.
Nüfus yoğunluğu en az olan il ise bir önceki yılda olduğu gibi kilometrekareye düşen 11 kişi ile Tunceli'ymiş. Türkiye genelinde ise kilometrekareye 104 kişi düşüyormuş.
Eğer Türkiye'deki 3 milyona yakın mülteciyi bir kentin hemşerileri olarak kabul ederseniz, İzmirlilerden sonra Suriyeliler geliyor demektir.