Yarına dönük projeleri olan siyasetçiler, ölseler de unutulmazlar... Cumhuriyetin 10'uncu kuruluş yıldönümünde Atatürk "Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş medeni vasfı ve büyük medeni kabiliyeti, bundan sonraki inkişafı ile âtinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğacaktır" demişti. Atatürk'ten 60 yıl sonra Turgut Özal da "21'inci yüzyıl Türk asrı olacaktır" dedi. Şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan " 2023'te Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip ülkeler arasında yer alacak" diyor.
Projeler gerçek olurken
Maktul ABD Başkanı John F. Kennedy "Aya gideceğiz" dediğinde, "Siyasetçiler hep böyle konuşurlar" diyenler, Kennedy öldürüldükten sonra Amerikan astronotları aya ayak bastıklarında "Meğer bazı siyasetçiler inanılması zor vaatleri bile gerçek kılabilirlermiş" demek zorunda kalmışlardı.
Dünkü Zeytinburnu konuşmasında Erdoğan bunca kargaşa arasında yine projelerini anlattı...
"Avrasya Tüneli, bu yıl sonuna kadar bitiriliyor. İki katlı bir tünel.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün 26 Ağustos'a kadar bitirilip açılışı yapılması hedefleniyor. Yeni havalimanının inşaatı devam ediyor.
İnşaallah, en büyük 3. olacak dünyada. İlk etabı 2018'de açılacak"
Kargaşa projeleri
Ama siyasetçilerin geleceğe bakış açılarını yansıtan projeleri hep böyle değildir.
Mesela bazıları "Gerekirse şeytanla bile işbirliği yapıp iktidarı ele geçireceğim" çizgisinden giderek, geleceğe dönük hayal ufkunu şekillendirir. Onlar için gelecek daha müreffeh, daha özgür bir toplum yaratmak projesi içinde şekillenmez. Bazıları kandan, şiddetten, kargaşadan ilham alır.
Her şeye hayır diyenler...
Çok partili demokrasiye geçtiğimiz 1946'dan bu yana hangi siyasetçilerin ne tür projelerle Türkiye'nin yarınına baktıklarını, acı deneyler de yaşayarak öğrendik. Kimlerin "Köprü yapılmasın", Otoyollar lükstür", "Televizyon israftır" diyerek, yarına dönük projeleri olan siyasetçilere karşı çıktıklarını gördük.
İktidarı ele geçirmek için halka proje sunmak yerine, polise, adliyeye ve hatta orduya sızan örgütlerle kanka olan siyasetçilerin kimler olduklarını da biliyoruz... Nihai değerlendirmede tarih en gerçekçi değerlendirme aracıdır... Ve unutmayalım ki yaşadığımız günler de yakında tarih olacaktır.