Bütün kamu görevlilerinin yasalarla belirlenmiş "Vazife"leri vardır.
Aslında tüm insanların hukuk yanında ahlak kuralları ve geleneklerle de belirlenmiş vazifeleri vardır.
Bazı ülkelerde ise kamu görevlileri de, bireyler de "Durumdan vazife çıkartmak" denilen yolu seçerler.
28 Şubat postmodern darbesini yapan üniformalı kamu görevlileri durumdan vazife çıkardıkları zaman, bu "Durum"un hangi hallerde söz konusu olabileceği tartışılmıştı.
Hiçbir kanun bir kamu görevlisine "Darbe yapmak" vazifesi yükleyemeyeceğine göre, farklı"Durum"lardan değişen zamanlara göre aynı "Vazife"lerin çıkartılması ilgi çekici bir tablo oluşturmuyor muydu?
Hep aynı vazife
Örneğin Menderes'i de, Demirel'i de, Erbakan'ı da deviren darbeleri yapanlar, farklı durumlardan hep aynı vazifeyi (yani darbeciliği) çıkartmamışlar mıydı?
Veya Cumhuriyet Başsavcılarının iktidardaki partilere kapatma davası açmayı adeta vazife edinmeleri de, askerlerdeki durumdan vazife çıkartmak alışkanlığının yargıya yansıması olamaz mıydı?
Mesela ben o dönemde de, sonraları da internette ve kitaplığımda durumdan vazife çıkarmaya ilişkin örnekleri çok aramıştım.
Bulabildiğim örneklerden bazıları şöyleydi:
Bazı örnekler
Minibüste kulaklık takarak kendi halinde müzik dinleyen genci "Kardeşim mezarlık yanından geçiyoruz, müziği kapat" diye uyaran kişi, durumdan vazife çıkarmaktadır.
Durumdan vazife çıkarmak askerlikte komutandan fırça yemenin en kestirme yoludur. Hiçbir şey yapmazsanız "Niye durumdan vazife çıkarmıyorsun", bir şey yaparsanız da "Kime sordun, sana mı kaldı" fırçasını yersiniz.
Yani genel olarak yetkisiz veya yeteneksiz kişiler bir olayı gördüklerinde araya girerek aslında yetkili ve yetenekli olduklarını kanıtlamak amacıyla durumdan vazife çıkartmak eğilimindedirler.
Durumdan vazife çıkartmayı alışkanlık haline getirmiş olan bazı eski kamu görevlileri şimdi yargı önündeler.
Durumdan kurultay çıkartmak
Bütün işaretler durumdan vazife çıkartarak 28 Şubat post-modern darbesini yapanların da adliyelik olacaklarını göstermekte.
Burada olumlu bir gelişmeyi de gözden kaçırmamamız gerekiyor.
Çok yakın düne kadar kendisilerini "Cumhuriyet Muhafızı" veya "Rejim Bekçisi" olarak görüp durumdan vazife çıkartanların yanında yer almayı alışkanlık haline getiren belirli sivil kesimler, artık bu konumlarını terk etmeye başladılar.
Baksanıza CHP bile artık durumdan sadece kurultay çıkartmaya başladı.