Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın, başbakanı Dominique de Villepin gibi konuşup " Türki ye Kıbrıs' ı tanımak zorunda " demesi Başbakan Erdoğan'ı üzdü.
Çünkü Chirac müzakere tarihinin belirlendiği 17 Aralık'ta Erdoğan'ı tebrik için aradığında " Bu bir siyasi tanıma değildir, ben de dönem başkanına Sayın Schröder' e, Sayın Barroso' ya katılıyorum " demişti.
Aslında Fransız politikacıların Türkiye hakkında yaptıkları açıklamalara bakıp, kimsenin üzülmesi gerekmez. Çünkü o Fransız politikacıların çeşitli dönemlerde yaptıkları farklı açıklamalar sonucu, Fransız halkının kafası öylesine karıştı ki, kendi kurdukları AB'nin anayasasını reddedip, AB'nin geleceğini askıda bıraktılar.
Şimdi de her işi tamamlamışlar gibi, Papadopulos'un sorununu çözmeye soyunmuş durumdalar.
Ama tabii böyle politikacılar bizde de bol miktarda var.
Örneğin önceki gün CHP'den yapılan açıklamada, " Genel Başkan Deniz Baykal' ın ve 54 günlük CHP Hükümeti' nin Gümrük Birliği' nin oluşturulması, müzakeresi, imzalanması ve yürürlüğe girmesiyle ilgisi olmadığı " bildirildi. Açıklamada, Gümrük Birliği Anlaşması'nı 6 Mart 1995'te DYP-SHP Hükümeti'nin müzakere ederek tamamladığı ve imzaladığı, yürürlük tarihi anlaşmada yer aldığı için 1 Ocak 1996'da da otomatik olarak yürürlüğe girdiğine dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi:
DYP-SHP Hükümeti' nin imzaladığı anlaşma TBMM' ye getirilmemiş ve Meclis' in onayına sunulmamıştır. Ekim 1995' te DYP ile hükümet kuran CHP' nin bu konuda herhangi bir ilgisi, katkısı olmamış, 54 gün hükümette bulunan CHP' nin Genel Başkanı Deniz Baykal da daha önceki hükümet tarafından imzalanan anlaşmaya imza atmamıştır.
Bu açıklamayı okuyunca Google'a girip, " Deniz Baykal, Gümrük Birliği, 1995 " diye yazdım. O dönemin kronolojisinden şunlar çıktı: 13 Aralık 1995 Gümrük Birliği'ne girdik! 1 Ocak 1996'dan geçerli olmak üzere Türkiye resmen Gümrük Birliği üyesi oldu. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'ne ilişkin anlaşma Strasbourg'da oylanarak, 149 ret oyuna karşılık 343 oyla kabul edildi. 36 üye çekimser kaldı. GB ile ilk aşamada Türkiye'ye AB bütçesi kaynaklarından 375 milyon ECU beş yıl içinde hibe edilecek. Ayrıca, proje karşılığında Avrupa Yatırım Bankası'ndan 300 milyon ECU hibe edilecek. Önümüzdeki 5 yıl bu yardımların toplamı 2 milyar doları bulacak. Oylamadan sonra Cumhurbaşkanı Demirel, " Bu gelişme Türkiye ve Avrupa ilişkilerinde tarihi bir aşamadır. Zenginlik denizine daldık " dedi. Başbakan Tansu Çiller " Bu bir başlangıçtır. Türklüğü çağa taşıyoruz. Kollarınızı herkese, doğuluya batılıya, kuzeyliye güneyliye, hangi düşünceye, inanca olursa olsun açın. Bu bir milli mücadeledir. Haydi Türkiyem ileri " diye konuştu. Başbakan Yardımcısı ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gazetecilere şu açıklamayı yaptı: " Türkiye' nin işçisi, çiftçisi, esnafı, sanatkarı ve sanayicisi bundan böyle yalnızca 60 milyonluk Türkiye için değil; 400 milyonluk Avrupa için üretim yapacaktır. Kimse Türkiye' yi Gümrük Birliği'ne ben soktum diye dolaşmasın. Türkiye' nin Avrupa' daki yeri tescil edilmiştir. Bu milletin başarısıdır. GB' nin siyasal istismar konusu yapılmasına üzülerek şahit oluyorum. Bu zafer, şu veya bu partinin değil milletin zaferidir. " Bu durumda başka ne diyebiliriz ki.
Ah bu arşivlerin ve özellikle Google'ın gözü kör olsun.