GÜNEYDOĞU yemekleri denince ne gelir akla. İçli köfte, çiğ köfte, kebap çeşitleri filan değil mi? Bol baharatlı ve et üzerine yapılan yemek çeşitleri yani. Çoğumuz için Güneydoğu yöresi mutfağı eşittir kebaptır yalan mı?
Mamalar
Ancak Mardin'de anladım ki çok kısır bir bilgi bizimkisi. Çünkü sadece burada, Mardin'de bile mahalli yemekler mönüsünde yüzlerce bilinmedik mama var.
Emek emek
Mardin Mutfağı çok zengin gerçekten de. Et, bulgur ve çeşitli sebzeleri nefis bir uyumla ama çok emek, çok zaman harcayarak muhteşem sofralar kuruyor Mardinliler. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber ve badem "Mardin Mutfağı" na harika tatlar, zenginlikler katıyor.
Şişkoyum ama
Cercis Murat Konağı diye bir yere götürdüler bizi. "Mistik Mardin Lezzetleri" işte orada mideden kalbe fetih harekatı yapıyor adama. İçinde erik olan köfte, domatesle karpuz karışımı reçel mi olur yahu derken büyülenmiş gibi kaptırdım kendimi. Daha sonra uzun uzun anlatacağım bu konağın öyküsünü ve eminim şişkoluğum yetmezmiş gibi 4-5 kilo fazlayla döneceğim.