Bu yazımda sizinle ev satın almak isteyen, ancak evde bulunan kiracıyı nasıl çıkartacağını bilemeyen bir okurumun sorusunu paylaşacağım.
Soru şöyle: "Eşimle beraber bir ev almak istiyoruz. Baktığımız iki katlı evin birinde, satan kişinin akrabasının ömür boyu oturma ve kullanma hakkı var (Wohnrecht). Ev aslında açık arttırmaya girecek, fakat biz banka ve ev sahibi ile bir görüşme yaptık. Açık arttırmaya girmeden satış yapılabileceği yönünde bize bilgi aktardı. Bizi rahatsız eden evde bulunan kişinin oturum hakkı. Kendisi kira da ödemeyecekmiş.
Ne yapacağımıza karar veremedik.
O kişiyi nasıl çıkarabileceğimizi düşünüyoruz.
Kadın epeyce yaşlı ve kızıyla birlikte kalıyor. Kadın ölünce kız oturmaya devam eder mi diye endişeye düştük.
Bize ne önerirsiniz?" Geçtiğimiz haftalarda bu konu hakkında bilgiler vermiştik, ama sizin sorunuz biraz daha kapsamlı. Elinize güzel bir imkan geçmiş. Evin açık arttırmaya girebileceğini söylemişsiniz. Eğer ev açık arttırmaya girerse ve siz evi bu yolla alırsanız oturum hakkı olan kişi daireyi boşaltmak zorunda kalır. Böylelikle o sorundan kurtulabilirsiniz.
Ama garanti olsun diye açık arttırmadan almayıp anlaşma yoluna giderseniz, kadın da kabul ederse, oturum hakkını satın alabilirsiniz.
Zaten bu oturum hakkı olduğu için satış fiyatı düşük olur. Çünkü bu durum evin değerini etkiler. Diyelim ki siz anlaşarak evi aldınız. Kadın da oturum hakkını satmadı ve oturmaya devam ediyor.
Size kira vermeyecektir. Farklı bir anlaşma ya da tapuda ek madde yoksa, o zaman evde kullandığı giderleri dışında başka bir şey karşılaması gerekmiyor.
Eğer kadın vefat ederse, endişelenmenize gerek yok. Çünkü oturum hakkı ölüm anında ortadan kalkıyor.
Yani miras olarak kızına geçmiyor.
Bu durumda kızın da evi terk etmesi gerekiyor.
Umarım sizin için en iyi çözümü bulursunuz.