Bu yazımda çalışan birinin işverenle anlaşarak çıkış alması durumunda İş Ajansı'ndan hangi şartlarda para alabileceğine değineceğim. H.K. adlı okurum bu yönde bir soru yöneltmiş.
Sorusu şöyle; "11 senedir bir işyerinde çalışıyorum. Aslında işimden çok memnunum ancak bazı sağlık nedenlerinden dolayı uzun süredir çalışmakta zorluk çekiyor ve sıkça rapor alıyorum. Bunun yanı sıra artık kendi işimi kurup sakin çalışma arzusundayım.
Eşimin bir modaevi var. Ben de onun yanında oturup muhasebe işlerine bakmak, bunun yanında da seyahat acentesi işi yapmak istiyorum.
Patronlarım geçen gün bir görüşme için beni çağırdı. İstemem durumunda tazminat karşılığı iş anlaşmasını sonlandırabileceklerini dile getirdi.
Teklifi duyunca tazminatı alıp kendi işimi kurarım diye düşündüm. İş kurmadan önce ise bir süre dinlenmeyi planlıyorum.
Arkadaşlarım anlaşmam durumunda İş Ajansı'ndan hiç para alamayacağım konusunda uyardı. Konuya ilişkin beni bilgilendirebilir misiniz?" Öncelikle geçmiş olsun. Umarım sağlık sorunlarınızı çok ciddi değildir.
Arkadaşlarınız sizi haklı olarak uyarmış.
Adım atmadan önce bir uzman veya avukata danışmanızda büyük fayda var. Çünkü bu konuda epey hata yapılıyor.
İşverenle anlaşmaya varmadan önce çıkış sürelerini dikkate almalısınız.
Anlaşarak iş sözleşmenizi feshederseniz, yasal olarak elde ettiğiniz (Kündigungsfrist) 4 ay sonraya verilmesi gereken çıkışı dikkate almanız gerekir. Aksi takdirde İş Ajansı, 'Benim aleyhime anlaşma yaptın' diyerek işsizlik paranızı ödemeyebilir. Paranızı belirli bir süre kesebilir. Ayrıca öncelikle İş Ajansı'na önceden danışıp onay almanızda fayda var. Özellikle anlaşmalar sağlık sorunundan dolayı yapılırsa İş Ajansı da onay verebilir.
Onların onayını aldıktan sonra böyle bir anlaşmayı kabul edebilirsiniz. Böylece işsizlik paranızın kesilmesi tehlikesinden de kurtulursunuz.
Bu duruma dikkat etmezseniz 3 aya kadar paranızı kesebilirler (Sperrzeit). Eğer durum böyle olursa sigortanız da ödenmez ve mağdur olabilirsiniz. Özellikle hastalık tekrarlarsa masrafları üstlenmeniz gerekebilir. Eğer bir sigorta yapmamışsanız, size 'Sperre' verdiklerinde Hartz IV adlı sosyal yardıma da başvurmamışsanız veya eşiniz üzerinde sigortalı değilseniz, tedavi masrafları size yüklenebilir. Ayrıca emeklinizde ödenmemiş olur. Ama iş sözleşmeniz bitirdikten sonra hemen kendi işinizi kurar ve sigortalanırsanız durum farklı olur.
Ama işsizlik parası almak isterseniz ve iş kurmaktan vazgeçerseniz sorun yaşarsınız. Bu yüzden iyi düşünün ve uzman yardımı alın.
İyi günler dileklerimle...