Pervin K. adlı okurum işvereninin kendisini işten çıkmaya zorladığını belirtip bir soru yöneltmiş. Sorusu şöyle: "15 yıldır büyük bir şirkette çalışıyorum. Bu süre zarfında hemen hemen hiç rapor almadım. Geçtiğimiz yıl yoğun stresten ötürü 'Tükenmişlik hastalığı' teşhisi kondu ve yedi ay işten uzak kaldım. Raporumun süresi bitip geri döndüğümde patronlarım beni çalıştığım noktanın dışında başka bir yere gönderdiler. Bu duruma itiraz etmedim. Ardından bana anlaşarak çıkış alabileceğimi ifade ettiler. Ben ise işimden olmak istemiyorum. Anlaşmayı kabul etmesem beni zorla işten çıkartabilirler mi? İşe artık çıkış verecekler endişesi ile gider oldum. Nasıl davranmalıyım?"
Kimse sizi zorlayamaz
Pervin Hanım, öncelikle geçmiş olsun. Şayet anlaşmak istemezseniz sizi kimse zorlayamaz. Ayrıca bu tür anlaşmalarda dikkat etmeniz gereken, İş ve İşçi Bulma Kurumu (Arbeitsamt) ile alakalı bölüm var. Eğer kurum ile önceden bağlantıya geçip onay almazsanız üç aya kadar işsizlik paranız kesilir. O nedenle dikkatli olmanızda fayda var. Bu durumu bir avukata danışmanız da faydalı olur. Şayet anlaşma yapacaksanız tazminatınızı da istemeyi unutmayın.
İşveren elbette size çıkış verebilir ama verilen her çıkışın geçerliliği olmayabilir. Eğer çıkış sebebi belirtilmezse çıkışın geçerli olmama ihtimali yüksektir. Kaldı ki siz 15 senelik işçisiniz. Çıkış verildiğinde üç hafta içerisinde çıkışa itiraz davası açmalısınız. Yoksa çıkışı kabul etmiş olursunuz ve tüm haklarınızı kaybedersiniz.
Sizin durumunuzda henüz somut bir çıkış sebebi olmadığı için tüm ihtimalleri saymam mümkün değil. Elinize çıkış yazısı aldığınız andan itibaren harekete geçmeniz gerekiyor. Ya mahkemeye gidip orada doğrudan çıkışa itiraz dilekçesi vermelisiniz ya da hemen bir avukata başvurmalısınız.