Kulağa inanılmaz gelebilir. Ama dünyada sperm eksikliği var. ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve İsrail gibi ülkelerin önemli sorunlarından birisi bu. Hatta dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in bile başına bela oluyor bu durum. Gelişmiş ülkelerde hızla düşen evlenme oranları nedeniyle kadınlar çaresiz. Anne olmak istiyorlar. Ama uygun damat bulamıyorlar. Modern hayatın bu acı gerçeği belki de en çok Cryos Kliniği'nin işine yarıyor. Danimarka'da bulunan Cryos Kliniği, dünyanın en büyük sperm bankası olarak kabul ediliyor. Kliniğin merkezi ülkenin kuzeyindeki Aarhus kentinde bulunuyor. Sekiz katlı bir binanın beşinci katından 80 ülkeye sperm gönderiyorlar. 1987'de açılan bankadan, şimdiye kadar 27 bin bebek dünyaya geldi. ABD merkezli CNN televizyonu hafta içinde kliniğin içine girdi. Kliniğin kurucusu ve direktörü olan Ole Schou, "Yaklaşık 1000 sperm bağışçımız var. Bağışçılarımıza her örnek başına 15 ile 76 dolar arasında değişen fiyat ödüyoruz. Sperm donörlerimizin isimleri kesinlikle gizli tutuluyor. Dünyanın her yerinden bağışçılarımız var" diyor.
YÜZDE 50 YALNIZ KADINLAR
Kurallar gereği kliniğe başvuran kadınlar, donörlerin kimlikleri hakkında hiçbir bilgiye ulaşamıyor. Erkekler, klinikte sadece rakamlarla biliniyor. Örneğin 1755. Rakamın karşısında erkeğin yaşı, kilosu, boyu, saç ve göz rengi ile nereli olduğu gibi bazı özellikleri yazıyor. Müşteri, kendisine uygun gördüğü rakamı seçiyor ve tüp bebek süreci başlıyor. Donörlerin ayrıca bazılarının çocukluk resimleri dosyalarında yer alıyor. Dolayısıyla kadınlar, hiç tanımadıkları birinden dünyaya getirecekleri bebeklerinin, çocukluk döneminde nasıl olabileceği konusunda fikir sahibi olabiliyor.
100'DEN FAZLA TÜRK
Cryos direktörü Schou yaptıkları işi "Aslında tam bir fabrika gibi çalışıyoruz. Sonuçta dünyanın dört bir yanına bebek ihraç ediyoruz. İspanya ve ABD'de şubelerimiz var. Ama sayıyı artırmak istiyoruz" şeklinde özetliyor. Müşterilerinin yüzde 50'sinden fazlasının evlenemeyen yalnız kadınlar olduğunu, ancak sağlık sorunlarından dolayı bebek dünyaya getiremeyen evli kadınlardan da yüksek oranda başvuru aldıklarını anlatan Schou, "Spermin garantisi ve kalitesine göre fiyatlarımız değişiyor. Bir şişe spermin fiyatı, 45 dolar ile 1137 dolar arasında değişiyor" diyor. Cryos Kliniği yetkililerine göre yalnız kadınların başvuruları önümüzdeki dönemde yüzde 70'lere ulaşacak. Müşterilerinin genellikle Avrupa'dan olduğunu söylüyorlar. İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarda Cryos'a daha önce 100'den fazla Türk kadının başvurduğuna yönelik güvenilir kaynaklarda bilgiler buldum. Sperm donörcüsü Türk sayısının da en az üç olduğu söyleniyor.
800 ÇOCUĞU VAR
Sperm bankalarının her geçen gün daha da yaygınlaşması, aslında beraberinde yeni bir tartışmayı başlattı. Bazı donörlerin, çocukları üzerinde hak iddia etmesi, devletleri bu alanda yeni yasal düzenlemeler yapmaya zorluyor. Kimliğini açıklayan en ünlü sperm bağışlayıcısı ise bir İngiliz. İsmi Simon Watson. 41 yaşında. 16 yıldır spermlerini bağışlıyor. Ruhsatsız çalışıyor. Müşterileri Watson'ı genellikle Facebook üzerinden buluyor. İlk önce müşterilerine herhangi bir sağlık sorunu olmadığını ispatlıyor. Sonrasında şişe başına 50 sterlin alıyor ve bir daha müşterilerini hiç görmüyor. BBC'ye konuşan Watson, "Tahminlerime göre şimdiye kadar 800 çocuğum vardır. Her hafta sperm bağışlıyorum. Yani her hafta bir çocuk çıkıyor. İspanya'dan Tayvan'a kadar birçok ülkede çocuğum var. Dört yıl içinde çocuk sayımı 1000'e çıkarmak isterim. Bu alanda dünya rekoru kırabilirim" demişti.