Gençlik, yetişkinlik, yaşlılık... Sizce insanın kendisini en mutlu hissettiği dönem hangisi? Geçmişinizi düşünün. Biraz da geleceğinizi hayal edin. Şimdi cevabınızı verin. İlk başta herkesin "gençlik" cevabını vereceği geliyor insanın aklına. Ama öyle değil. Hafta içi açıklanan iki farklı araştırmaya göre cevap tam tersi. İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu, 300 binden fazla yetişkin ile yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. Buna göre; en mutlu kişiler, 65 ile 79 yaş aralığında olanlar çıktı. Tatminlik, mutluluk ve hayatın yaşamaya değer olduğu duygularının 65 ve 79 yaşları arasındaki kişilerde en üst seviyeye çıktığı belirlendi. Ankete katılanlar, yaşları 45 ile 59 arasında değişen kişilerin hayatlarından duydukları tatminliğin en düşük seviyede olduğunu aktardı. Bu yaş aralığındaki kişiler, en yüksek kaygı düzeyine de sahip. Uzmanlara göre yetişkinler, çocuklarına ve hayatlarındaki yaşlılara aynı zamanda bakmak zorunda kalıyor. Bu nedenle derin bir kaygı içindeler. Yetişkinleri mutsuz kılan bir diğer faktör ise, aile ve iş hayatında denge kurma çabası gösterildi. 65 ile 79 arasındaki yaşlılık döneminde yaşanan en mutlu günlerin 80 yaşından itibaren düşmeye başladığı saptandı. İleri yaşlılık sürecinde mutluluk duygusunun azalmasının nedenleri olarak sağlık sorunları ve yalnızlık gösterildi. Diğer taraftan 90 yaşın üstündekiler, hayatın yaşamaya değmeyeceğini düşünüyor. Buna rağmen hayat tatminliği seviyeleri 20'li ve 30'lu yaşlardaki kişilerle bile aynı.
GÜVEN DUYGUSU ETKİLİ
Yaşa göre mutluluğun saptanmasına yönelik bir diğer araştırma ABD'de yapıldı. 83 ülkeden 200 bin kişiye ait 30 yıllık veriler incelendi. Çıkan sonuçlara göre yaşlılar diğerlerine göre çok daha mutlu oluyor. Uzmanlar bunun nedenini güven duygusu olarak saptadı. Yaşlıların kendilerine, diğer yaş aralığındakilerden daha çok güvendikleri için hayattan tatmin olma duyguları en üst seviyeye çıkıyor. Ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini çok iyi bilen yaşlılar, daha önce hiç olmadığı kadar keyifli vakitler geçiriyor.
BİRİNCİ KURAL: GÜLMEK
Uzmanlara göre, yaşlılıktan korkmamalı, hayatın en mutlu günleri olan bu döneme erken yaşlarda hazırlanmaya başlamalıyız. Hatta sınırları zorlamalıyız. 80'li yaşlardan sonra da mutluluğun peşinde olmalıyız. Uzun ve hayırlı bir ömür istemek gerekiyor yani. Tabi bunun için zihinsel ve bedensel olarak hazırlıklar yapılmalı. Bu hazırlıklar için dünyanın en uzun yaşayan kişilerinin yaşam sırlarına bakabiliriz. Geçen ay hayatını kaybeden 112 yaşındaki Japan Yasutaro Koide, "Hayattan keyif alın. Aşırılıklardan kaçın. Sigara ve alkolden uzak durun" demişti. Geçen yıl 116 yaşındayken evinde huzur içinde gözlerini yuman ABD'li Jeralean Talley, uzun yaşam sırrını "Affetmek, insanlara iyi davranmak, stresten uzak durmak ve gülmek" şeklinde açıklamıştı.
ÖLÜMÜ DÜŞÜNÜN
Yapılan tüm araştırmalar, uzun ve mutlu bir yaşam için en önemli kuralın stresten uzak durmak olduğunu gösteriyor. Bu sayede kalp hastalıkları, tansiyon ve felç gibi risklerden korunmuş olunuyor. Uzmanlar düzenli uyku, hareket etmek ve sağlıklı beslenmeye de dikkat çekiyor. BBC'deki bir habere göre, Himalaya'lardaki Butan krallığında yaşayanların uzun ve mutlu ömür sürmelerinin nedeni ölümü düşünmeleri. Butan kültürüne göre insanlar günde 5 kez ölümü düşünmek zorunda. Böylece korkularından uzaklaşıyorlar. Ölümün getirdiği psikolojik baskı, Butanlıları otomatik olarak mutlu düşüncelere itiyor.