Fransa'nın başkenti Paris'te yarın çok önemli bir zirve başlayacak. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin, 21'inci Taraflar Konferansı yapılacak. İklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konuşulacak. Toplantılar, 11 Aralık'a kadar sürecek. 130 devlet başkanının yanı sıra 190 ülkeden 40 bin davetli katılacak. 3 bin gazeteci zirvede hazır bulunacak. İklim zirvesinin öncelikli amacı karbondioksit salınımı azaltılarak deniz seviyelerinin yükselmesini durdurmak. Görüşmelerin sonunda sıcaklık artışının 2100 yılına kadar 2 santigrat dereceye düşürülmesine dair bir anlaşmanın imzalanması bekleniyor. 170 milyon euro bütçeli zirve aslında hayati öneme sahip. Üstelik sadece 7 milyar kişiyi ilgilendirmiyor. Gelecek neslin kaderi de belirlenecek. Ancak iklim değişikliği konuları, yaşanan terör olaylarının gölgesinde kaldı. Uzmanlara göre ise görüşmelerden geleceğimizi güvence altına alacak kararlar yine çıkmayacak. İşte gerekli önlemler alınmadığı takdirde iklim değişikliğine bağlı olarak gelecekte bizi bekleyen tehditler:
600 BİN KİŞİ ÖLDÜ
- ABD'li araştırma şirketi Pew'e göre 2050'lerde bugünkü yaşam alanlarının yaklaşık yüzde 70'i sular altında kalacak.
- Yakın gelecekte milyonlarca kişinin iklim değişikliği nedeniyle göç etmesi bekleniyor.
- Dünya Bankası 15 yıl içinde yaklaşık 100 milyon kişinin yoksulluğa sürükleneceğini söylüyor.
- İklim değişikliği nedeniyle özellikle su yoluyla bulaşan hastalıklar yayılacak.
- Birleşmiş Milletler Afet Risk Azaltma Ofisi, bir çalışma yayımladı. Verilere göre son 20 yıldaki doğal afetlerde 600 bin kişi öldü. 4.1 milyar kişi yaralandı, evini kaybetti veya yardıma muhtaç kaldı. İklim değişikliğine bağlı doğal afetlerin maliyeti 1.4 trilyon dolar.
- UNICEF, 690 milyon çocuğun risk altında olduğunu duyurdu. 530 milyon çocuk, artık her gün bir doğal afetin yaşandığı Asya ülkelerinde tehdit altında. 160 milyon çocuk kuraklığın ve kıtlığın vurduğu Afrika'da risk ile karşı karşıya.
- Oxfam'ın raporu iklim değişikliği önlemlerinin gelişmekte olan ülkelere 2050 yılı itibariyle yıllık 790 milyar dolara patlayacağını öngörüyor.
EN RİSKLİ 10 ÜLKE
- Birleşmiş Milletler Meteoroloji Örgütü, 2015'in kayıt altına alınan en sıcak yıl olarak tarihe geçeceğini açıkladı.
- ABD merkezli Bilimsel Gelişim Ulusal Akademisi'ne göre karbon emisyon seviyeleri 2100 yılına kadar azalmazsa gezegendeki su seviyesi 4,3 ile 9,9 metre arasında yükselecek. Bu ABD'de Miami ve New Orleans gibi şehirlerin veya Japonya'nın başkenti Tokyo'nun tamamen sular altına kalması demek.
- Suriye'deki savaşta da küresel ısınmanın etkisi var. Kuraklık halkı daha da yoksullaştırdığı için savaş daha hızlı yayıldı. Çad veya Nijer gibi ülkelerdeki kuraklık nedeniyle aç kalan on binlerce kişi terör örgütü Boko Haram'a katıldı.
- Ulusal Ekonomik Araştırmalar Dairesi, küresel ısınma cinselliği öldürdüğü için nüfusun azalacağını açıkladı.
- En yüksek risk altındaki ülkeler 1'den 10'a doğru şöyle: Bangladeş, Gine-Bissau, Sierra Leone, Haiti, Güney Sudan, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamboçya, Filipinler ve Etiyopya.
- Türkiye'nin göç dalgalarından etkilenmesi bekleniyor. Orman yangınları ve su kaynaklarının azalması da olası.
- Riskler bu denli yüksek olmasına rağmen, küresel ısınma tehdidi toplumlar arasında bugün bile çok büyük risk olarak görülmüyor. ABD'lilerin yüzde 45'i, Fransızların yüzde 56'sı, Almanların yüzde 55'i iklim değişikliğini büyük bir sorun olarak görüyor. Türkiye'de bu oran yüzde 37.