Türkiye'nin ABD ile var olan IŞİD karşıtı işbirliğini artırma kararı alarak üslerini ABD ve koalisyon güçlerine açmış olmasının arkasında 10 aylık bir müzakere süreci bulunuyor.
Ankara aylardır ABD'nin Suriye'deki stratejisini değiştirmesi ve Esad'a odaklanması gerektiğini söyleyerek, ABD uçaklarının fazladan saatlerce uçarak IŞİD hedeflerini vurmasına neden olan bir politika izliyor ve İncirlik Üssü'nü açmaya direniyordu.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın geçen Sonbahar'da Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından iki ülkenin Türkiye'deki üslerin açılması karşılığında Suriye'nin kuzeyinde dar bir güvenli bölge oluşturma ve buraya hava desteği sağlamayla ilgili çeşitli pazarlıkların yapıldığı ABD kaynaklarınca ABD basınına sızdırılmıştı.
Fakat ABD'liler Türkiye'nin istediği kadar aktif bir tutum içerisine girmek istemiyordu. Yani Esad'ı devirmeye değil, acil sorun olarak IŞİD'i geriletmeye odaklanıyorlar, bu yüzden de oldukça elverişli bir ortak olan PYD'yi Suriye'de kullanmayı planlıyorlardı. Nitekim üst düzey bir ABD'li yetkili bunu Biden'ın Türkiye ziyareti dönüşünde açık açık ilan etmişti.
Peki ne değişti?
İki şey değişti.
Bir, Türkiye'nin IŞİD'e ilişkin tehdit algılaması Diyarbakır bombalamasının ardından ciddi bir değişikliğe gitti. Daha önce IŞİD'e karşı herhangi bir vatandaşı ölmediği için saldırıya geçmeyen Ankara, IŞİD'in Türkiye vatandaşlarına kastetmesiyle IŞİD'le ilgili askeri ve politik tehdit skalasını değiştirdi. IŞİD'e adeta bir eşşek arısı kovanı olarak gören ve doğrudan hedef aldığında Türkiye'ye ekstra bir güvenlik zafiyeti yaşatacağını düşünen Türkiye, IŞİD'in kendisine silah çekmesiyle birlikte IŞİD'e bir mesaj göndermeye karar verdi. Zaten Türkiye'deki yapılanmalarına başlayan baskınlar, Suruç bombalamasının ardından IŞİD hedeflerinin vurulmasıyla devam etti.
İki, PYD'nin Kuzey Suriye'deki sınır hattını tamamen kontrol altına almaya hazırlanması Ankara'nın ABD'nin bölgede uyguladığı IŞİD'le mücadele stratejini değiştirmeye yönelik bir adım atmasını zorunlu kılıyordu. Suriye'de PYD'ye dayanan ABD güçlerine karşı oynanabilecek kart Türkiye'deki üslerin açılması ve bölgeye yapılan ABD hava operasyonlarına büyük bir rahatlık sağlanmasıydı. İran anlaşmasıyla birlikte ABD'nin "Suriye'de İran'ı kızdırmayayım" politikasının da sonuna gelindi. Bu da önemli bir faktördü.
Son anda anlaştılar
Nitekim Türkiye ve ABD'nin son anda anlaştığını en iyi anlatan demeci CNN'e konuşan bir savunma bakanlığı yetkilisi verdi: "İki taraf da isterse her an masadan kalkabilir. Ve anlaşma olmayabilir." Bu açıklama Türkiye'nin İncirlik'i açtığı haberleri Türk basınına düştükten sonra fakat dışişleri bakanlığının resmi olarak websitesinde yaptığı bildirim öncesinde gelmişti.