TV'nin karşısına geçtiniz. X kanalını açtınız. Hava durumu programı başlamış.
Sunucu "Yarın bütün Türkiye'de yağış var" diye söze başlıyor. "Yağışlar kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Şemsiyesiz sokağa çıkmayın."
Y kanalına geçiyorsunuz. Tesadüfe bakın ki orada da hava durumu başlamış. Tam geçecekken, sunucunun "Yarın hava bütün Türkiye'de güneşli olacak" dediğini duyuyorsunuz. Nasıl yani?
Sunucu devam ediyor: "Bol yağmurlu, bol karlı bir kışı nihayet geride bırakıyoruz. Yarın ülkemiz günlük güneşlik olacak. Sokağa çıkarken güneş gözlüğünüz yanınızda bulunsun."
Olabilir mi? Hava durumu programları bu kadar taban tabana zıt tahminlerde bulunabilir mi? Hayır!
Niye? Çünkü hava durumu tahminleri, bilhassa uydular sayesinde gayet isabetli hale geldi. Yüzde yüz isabet henüz mümkün değil ama yukarıdaki gibi bir zıtlık da olmuyor. Biri en yüksek sıcaklık için 10 derece diyor, diğeri 11 derece... Biri güneşli diyor, diğeri güneşli ve az bulutlu.
Peki, istatistik bilgisinin böylesine geliştiği bir çağda... Nasıl oluyor da seçim anketleri neredeyse taban tabana zıt sonuçlar veriyor?
AK Parti'nin oyu ne kadar olacak? Biri diyor, "Yüzde 50", diğeri diyor "40'ın altına düştü."
HDP barajı geçecek mi? Biri diyor, "Kesinlikle geçecek, hatta yüzde 15'i yakalayabilir..." Diğer diyor "Yüzde 8'i aşamaz..."
Araştırma şirketleri CHP ve MHP için de benzeri tahminlerde bulunuyor. O partiler için de zıt saptamalar var.
O halde soralım: Millet olarak... Hava durumu tahmini çelişkili olduğunda tepki gösteriyoruz da... Anket şirketleri çok farklı seçim tahminleri yaptığında niye rahatsız olmuyoruz?
Geçen gün, ATV'deki Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında... Stüdyodaki seyircilerin yarısından fazlasının, 7 Haziran günü ne seçimi yapılacağını bilmediği ortaya çıktı...
İlgi düzeyi bu kıvamda olan insanlardan, anketçilere tepki göstermesi beklenebilir mi?