Dikkatinizi çekmiştir herhalde: Çanakkale Savaşı, üç-dört yıldır Kurtuluş Savaşı'ndan daha fazla konuşuluyor.
Bunun sebebi, (18 Mart) 2015'in Çanakkale Savaşı'nın yüzüncü yılı olması değil yalnızca. Nice yüzüncü yıllar var ki toplumda bir yankı bulmadan kaybolup gidiyor.
İnsanlar, hatırlarken ve unuturken nasıl seçici davranıyor, işine geleni gayet iyi hatırlayıp, gelmeyeni es geçiyorsa...
Siyasi akımlar da aynısını yapıyor.
Çanakkale'ye önem vermemizin "dış sebebi" 24 Nisan Ermeni Kırımı'nın da yüzüncü yılı olması... Diasporanın dünya çapındaki "Türkler soykırım yaptı" kampanyalarına karşı, "Biz Çanakkale'de savaşırken, onlar bizi arkadan vurdu" diyebilmek...
"İçsel sebep" ise... Kemalistler ile İslamcıların ittifak yapmasına gayet elverişli bir savaş Çanakkale.
Mustafa Kemal, Çanakkale'de çok önemli görevler üstlendiği, kahramanlıklar gösterdiği için Kemalistlerin bayıldığı bir savaş. Hem de galibiyetle bitiyor. Çanakkale için Kurtuluş Savaşı'nın prelüdü (giriş bölümü) demeleri bu yüzden.
İslamcılar da çok gururlu. Çünkü "tek dişi kalmış" Batı medeniyetinin ürettiği metal canavarlar, Çanakkale'de "Müslüman'ın iman dolu göğsünü" aşamamıştı.
Özetle, Kemalistler ve İslamcılar, farklı kavramlar kullansa da, Çanakkale'nin nihayetinde "anti-emperyalist" bir savaş olduğunda hemfikirler.
Komutanı kimdi?
İki grubun anlaştığı bir başka nokta daha var: Bu zımni anlaşma, "hatırlamak" değil, "unutmak ve unutturmak" üzerine kurulu.
İki taraf da Çanakkale Savaşı'nın komutanını adeta yok sayar. Zorunlu olmadıkça komutanın adını zikretmezler.
Halbuki Malazgirt Savaşı'nı Alparslan kazanmıştır... İstanbul'u Fatih Sultan Mehmet almıştır... Şanlı Plevne direnişini Gazi Osman Paşa yapmıştır... Öyle değil mi?
Peki, Çanakkale'yi kim kazandı? Cevap belli: Alman General Liman von Sanders...
Ancak Liman Paşa'nın varlığı, hem ulusalcı Kemalistlerin, hem de ümmetçi İslamcıların tarih anlayışına aykırıdır.
Kemalistlerin Çanakkale anlatımında, Liman Paşa ancak Mustafa Kemal tarafından düzeltilen askeri hatalarıyla yer alır.
Örnek mi? Geçenlerde bizim Genelkurmay, eski Çanakkale fotoğraflarını yayınladı. Bol bol Mustafa Kemal ve Mehmetçik, biraz da diğer komutanlar. Liman Paşa'yı ve diğer Almanları ara ki bulasın.
İslamcıların anlatımında da Liman Paşa hemen hiç gözükmez. Çünkü İngiliz ve Fransız gavurlarının, Müslüman askerleri yöneten bir Alman gavuru tarafından yenilgiye uğratılmasının... Böylece İstanbul'un ve Halife-Padişah'ın bir Alman emperyalisti tarafından kurtarılmasının, İslamcı tarih anlatımında yeri yoktur.
Böyle ikonaklastik laflar ediyorum diye, Çanakkale Savaşı'nı küçümsediğimi sanmayın. Hem savaş olarak, hem de siyasitoplumsal sonuçlarıyla fevkalade önemlidir.
Ayrıca Liman Paşa'yı da önemseyip, göklere çıkardığımı sanmayın. Silinmeye çalışılmasının sebebi askeri hataları değil, Türkiye'deki ideolojik tarih anlayışıdır.
Eğer Çanakkale geçilseydi... Çarlık ayakta kalacağından, 1917 sosyalist devrimi olmayacak... Osmanlı topraklarının paylaşımına Rusya da katılacak... Rejim değişmediği için de, Lenin ve arkadaşları, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılması için Ankara Hükümeti'ne yardım edemeyecekti.
Ve daha neler neler!
Komutanından erine, Çanakkale'yi geçilmez kılan bilumum Osmanlı askerinin aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum ki buna Almanlar da dahildir.