Dünya çağdaş sanatının gözü bugünlerde İtalya'da... Çünkü her tarafı Roma İmparatorluğu ve Rönesans'tan kalma şahane sanat eserleriyle dolu olan ülkede, MAXXI adlı bir çağdaş sanat müzesi (ve galerisi) açıldı.
MAXXI kelimesindeki "XXI" harfleri aynı zamanda "21" anlamına geliyor. Yani müze 21'inci yüzyılın çağdaş sanatını bünyesinde barındıracak.
Fransa Paris'teki Pompidou Sanat Merkezi (Beaubourg) ya da İspanya Bilbao'daki Guggenheim Müzesi içindeki eserlerden önce, nasıl "binasıyla" gündeme gelip tartışıldıysa...
Roma'daki 'MAXXI' de, öncelikle ünlü mimar Zaha Hadid'in "uçuk" tasarımıyla tartışılıyor.
(Hatırlarsınız: Bağdat doğumlu İngiliz vatandaşı Zaha Hanım, İstanbul Kartal için de çok acayip bir kentsel dönüşüm projesi hazırladı.)
Ancak müzenin bizim için başka bir anlamı daha var: Resmi açılışı dün yapılan müze, "İki Genç Kız" ya da "Aya Seyahat" gibi filmlerinden hemen hatırlayacağınız Kutluğ Ataman'ın sekiz çağdaş sanat eseriyle yola çıktı.
Müzenin kapısından girer girmez, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın da desteklediği Ataman'ın adıyla karşılaşıyorsunuz.
Erzincanlı bir ailenin oğlu olan Ataman'ın video çalışmaları, "Mezopotamya Dramaturjileri" adı altında toplanmış. Bunlardan biri de "Kubbe".
'Kubbe'yi izlemek için salonun ortasındaki büyük sedire uzanmak gerekiyor:
Doğu Anadolu'nun sürekli tespih ve cep telefonuyla oynayan, taklit markalar giyen delikanlıları, kilise kubbelerine resmedilmiş melekler gibi tepenizde uçuşuyor.
Gerek MAXXI, gerek Ataman'ın çalışmaları birkaç yazıyı daha gerektiriyor. Şimdilik tadımlık iki fotoğrafla yetinelim. Yarın devam ederiz...