Haber ilginç: Adalet Bakanlığı, YARSAV (Yargıçlar ve Savcılar Birliği) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun meslekten ihracını istemiş.
Eminağaoğlu'nun bugüne dek ortaya koyduğu söylem ve eylemler meslekten ihracını gerektirir mi?Gerektirse dahi bu karar alınır mı? Göreceğiz.
Ancak apaçık olan bir durum var:
Şu anda Ergenekon adlı suç şebekesi yargılanıyor. Savcılar çok kapsamlı iddianamelerle bu şebekenin nasıl çalıştığını ortaya koydu.
Yani 'Ergenekon yoktur' demek mümkün değil. Sadece yargılanan şahıslardan hangileri, ne derecede suçlu, hangileri suçsuz; bu belirlenecek.
Ergenekoncular sadece darbecilikten, yani halkın oyuyla seçilmiş meşru hükümeti devirmeye çalışmaktan değil, aynı zamanda Danıştay'a saldırı düzenleyerek Mustafa Yücel Özbilgin'i öldürmekten de yargılanıyor.
***
Bu davanın şakaya gelir yanı yok: Orgeneral, akademisyen, işadamı, sendikacı gibi toplumda bir yer edinmiş, bazı çevrelerde büyük itibar gören kişiler yargılanıyor.
Fol yok yumurta yokken, bir kaşık suda fırtına kopararak bu kadar çok sayıda itibarlı kişiyi mahkemeye çekemezsiniz.
Eğer böyle bir şey yapılıyorsa, yapılabiliyorsa, olay ciddi, hatta vahim demektir.
YARSAV Başkanı, Yargıtay savcılarından Eminağaoğlu'nun ise şimdiye kadar bu suç şebekesinin ortaya çıkarılması yönünde çaba sarf ettiğine kimse şahit olmadı.
Eminağaoğlu'nun, üç beş Ergenekoncu dahi mahkûm olsa karalar bağlayacak gibi bir hali var.
Bu konudaki imajı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan çok da farklı değil: Ergenekon dostluğu.
O sebeple de demokrasiden ve hukukun üstünlüğünden yana olan kesimin vicdanında Eminağaoğlu itibarlı bir yere sahip değil.
Tabii imaj başka, somut deliler başka.
***
Bu arada çok ama çok önemli bir noktanın altını tekrar çizelim:
Yargıçlar ve savcılar kesin, net, apaçık çizgilerle birbirinden ayrılmalıdır.
'Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun varlığı mesleki bir skandaldır.
Çünkü yargıç ve savcı, birbiriyle alakası olmayan işlevleri yerine getirir: Savcı (kanunlar adına) suçlayandır... Yargıç ise (adaleti gerçekleştiren) hakemdir. Savcı (kanunlara) taraftır, yargıç ise tarafsız olmalıdır.
Bambaşka işlevleri yerine getiren hukukçuların terfi ve atamaları nasıl olur da aynı kurulda ele alınır?
Yargıç ve savcıların farklı yüksek kurulları olmalıdır.