Akşam gazetesi Aleviler'e ilişkin bir yazı dizisi yayınlıyor. Burada bir bütün olarak görülen Alevilerin, kentleşmeyle birlikte değiştiği, farklılaştığı, hatta bölündüğü ifade ediliyor. Bence yerinde bir saptama ve ayrıca gayet normal bir süreç bu.
Mesela kırsal kesimde yaşayan Aleviler, büyük kentlere göç edince 'köylü' kategorisinden çıkıyor. Kimi patron oluyor, kimi işçi. Bazısı esnaflık yapıyor, bazısı hizmet sektöründe çalışıyor.
Bunun sonucu olarak da çıkarlar, ilgiler, zevkler birbirinden ayrışıyor. Örneğin toplu halde aynı partiye oy verme davranışı zayıflıyor. Sınıf ve beğeni farklılıkları, bazen inanca baskın çıkıyor.
Türkiye'deki devasa dönüşümün ayrıntılarını İstanbul'da izlemek mümkün. Çünkü göç, küreselleşme, yabancı sermaye, AB gibi ülkeyi etkileyen faktörlerin tamamı, önce ve en çok bu kentte belirgin hale geliyor.
Peki ne, nasıl değişiyor?
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinden hareketle kapsamlı bir sempozyum düzenliyor:
"İstanbul'da Yaşam Kültürü" adlı bu sempozyum 9-11 Kasım tarihlerinde Nişantaşı'ndaki The Sofa Hotel'de yapılacak. Girişin serbest olduğu sempozyumun esas amacı yeni fikirlerin, farklı bakış açılarının ortaya atılmasını sağlamak. Böylece 2010'a ilişkin geliştirilecek projelere ilham kaynağı olmak.
Bakın neler konuşulacak...
9 Kasım Perşembe günü saat 09.30'da Şakir Eczacıbaşı açılış konuşmasını yapacak.
10.00'da başlayacak ilk oturumun konusu, 'Kent ve Yaşam'. Bu bölümde Prof. Ruşen Keleş, 'Toplumsal Yapı'yı, mimar Oktay Ekinci ise 'Kentleşme ve Kültürel Değişim'i anlatacak. Ardından (her oturumda olacağı gibi) soru-cevap bölümü var.
11.30'daki ikinci oturumun konusu 'Göç ve Kültür'. Prof. Ayşe Öncü 'Göçün Kültürel Etkileri'ni ele alacak. Emre Aköz'ün konuşma başlığı ise 'Göç ve Gece Eğlence Yaşamı'.
14.00'te üçüncü oturum başlayacak. 'Dil, Eğitim ve Gençlik' genel başlığı altında konuşacaklar: Yusuf Çotuksöken ('Dil'), Necdet Sakaoğlu ('Eğitim'), Prof. Özcan Köknel ('Gençlik').
16.00'daki dördüncü oturumda 'Medya' tartışılacak: 'Basın'ı Altan Öymen, 'Televizyon'u Ferhat Boratav ele alacak.
10 Kasım Cuma günü, sabah 10.00'da başlayacak sempozyumun ilk tartışma konusu 'Sanat Ekinlikleri'. Konuşmacılar: Genco Erkal ('Tiyatro'), Atilla Dorsay ('Sinema') ve Prof. Hüsamettin Koçan ('Plastik Sanatlar, Galeriler, Müzeler').
11.30'da ise sıra 'Müzik'e gelecek. 'Klasik Batı Müziği, Opera ve Sahne Sanatları'nı Aydın Büke, 'Klasik Türk Müziği'ni Prof. Cem Behar, 'Halk Müziği'ni Süleyman Şenel anlatacak.
'Müzik' konusu 14.00'te devam edecek. Bu kez konuşmacılar Necati Tüfenk ('Caz ve Rock') ile Naim Dilmener ('Pop Müzik').
Son oturum ise 'Mutfak Kültürü'ne ayrılmış. 'İstanbul Mutfağının Değişimi'ni Ahmet Örs, 'Sokak Mutfağı'nı Prof. Artun Ünsal anlatacak.
11 Kasım Cumartesi günü yine 10.00'da 'Tarihsel Miras ve Müzecilik' tartışılacak. Prof. Ufuk Esin 'Tarihsel Miras'ı, Dr. Haluk Dursun 'Müzecilik'i, Dr. Serhan Ada 'Kültür ve Sanat Mekanları'nı masaya yatıracak.
11.30'daki onuncu ve son oturumun konusu ise 'Finans Dünyasının Yaşam Kültürüne Etkileri'. Konuşmacılar Prof. Kenan Mortan ('Borsa') ve Dr. Rüşdü Saracoğlu ('Finans Kurumları').
Sempozyum saat 14.00'teki genel tartışma ve bildirinin sunumu ile bitecek.
Not: Bu konular tamam da... Son günlerde sık sık tartışılan tarikat ve cemaatlerin de sempozyuma dahil edilmesi gerekmez miydi? Çünkü; beğensek de, beğenmesek de ortada bir 'yaşam kültürü' var.