Gönül Paksoy ilginç bir kişilik: Adana'nın köklü bir ailesinden... Kimya mühendisliği alanında doktora sahibi... Ancak üniversite kariyerini bırakıp kendini tasarıma veriyor... Takılar, giysiler, oyuncak bebekler tasarlıyor, sergiler düzenliyor... Ve yemek!
Paksoy'un bir geleneği var: Hem malzemesiyle, hem görüntüsüyle insanı şaşırtan yemeklerini İstanbul Teşvikiye'deki mağazasında yılda bir kere dostlarına sunuyor.
Bu yemekler o kadar ilgi çekiyor ki herkesi birden ağırlayamadığı için ikiye bölmüş durumda. Geçen pazar Paksoy'un yemeklerini tattım. Görüntüleri de çok etkileyiciydi, lezzetleri de... Bugün aynı davet tekrarlanacak.
Paksoy iyi bir iş yapıyor ve bu yemekleri kitapta topluyor. Türkçe ve İngilizce hazırlanmış 'Yemek İçin Tasarımlar 2'yi inceledim.
Bir önerim var: Kitabın sunuş yazısını gazeteci Nilgün Cerrahoğlu kaleme almış. Ona itirazım yok. Ama kitapta bir de 'resim eleştirmeni' yer almalı. Çünkü bu yemekler birer tablo.
Nasıl resimler yorumlanabiliyorsa, bu görüntüler de yorumlanabilir. Biçimleri, yerleştirilişleri, renkleri ele alınabilir.
'Natürmort' resimler nasıl inceleniyorsa, Paksoy'un lezzet tabloları da öyle incelenebilir.